Strigătul disperat al medicilor de familie din Curtea de Argeş – „AȘA NU SE MAI POATE. Din niciun punct de vedere.”

Un mare protest a avut loc săptămâna trecută în faţa Guvernului, cei care şi-au strigat nemulţumirile fiind medicii de familie. La manifestaţie au participat şi doctorii din Curtea de Argeş. Unul dintre ei a scris pe facebook despre situaţia dezastruoasă pentru medici şi pacienţi deopotrivă. Iată mesajul disperat al unei doctoriţe din Curtea de Argeş.
„Împreună, de ani de zile, suportăm bătaia de joc din partea decidenților din Sănătate. NU doar din Sănătate dar doar la asta mă rezum acum și aici (…)Voi fi, alături de colegii mei-medici de familie din toată țara, în Piața Victoriei. La GUVERN!
Un Guvern care de ani de zile „uită” de existența noastră și în egală măsură și de a voastră. O Casă Națională de Asigurări de Sănătate care ne strânge cu sârg contribuțiile pentru sănătate şi care, atunci când trebuie să se-ntoarcă și la noi, ce să vezi….nu (mai) sunt fonduri. Noi, medicii de familie, am fost până acum acea parte….tăcută a sistemului medical. Este pentru prima oară când răbufnim, prin acest miting de pe 15 noiembrie.
De ce?
Pentru că AȘA chiar NU SE MAI POATE. Din niciun punct de vedere. Financiar și medical,în egală măsură. Financiar….puțini dintre voi, pacienții noștri, știți cum funcționează un cabinet de medic de familie. Auziți la televizor despre câștigurile „fabuloase” ale unui medic de familie.
FALS!
Așa se vrea a se inocula în mintea voastră. Acele venituri care se vehiculează (intenționat) sunt ale CABINETULUI și nicidecum ale medicului. Asta presupune absolut TOATE cheltuieluile, începând cu asigurarea salariului pentru asistenta  medicală, personalul auxiliar, contabil, etc….și terminând cu….aerul pe care-l respirăm împreună. Întreținerea cabinetului, însemnând căldură (iarna), curent electric, telefon, internet, contract ridicare deșeuri medicale plus gunoi menajer, apă, birotică, imprimantă și lista poate continua. Adaug cotizațiile lunare către Colegiu & Societate, taxele deloc mici pentru a participa la diverse Conferințe, obligatorii pentru a putea profesa……și muuuuulte altele.
Repet! Toate astea din venitul „fabulos” al cabinetului NU al medicului. (…) Pân-acum,ne-am descurcat cum am putut. Am crezut că,la un moment dat…..cineva își va aminti și de noi. Nici vorbă!
Finanțarea Medicinii de Familie este la pământ de ani de zile. În condițiile astea,in curând….cabinetele noastre vor falimenta.
Și trec acum la voi, pacienții noștri.
Cei care, de multe ori, poate ne înjurați. Uneori…..recunosc, pe bună dreptate! De cele mai multe ori însă……pentru o vină care NU ne aparține. Încercăm să vă explicăm că așteptarea voastră, în muuulte zile, ore-n șir, nu este din cauza noastră sau a laptopului din dotare ci din cauza unui Sistem Informatic Național care, deși a costat milioane de euro din buzunarele tuturor….NU FUNCȚIONEAZĂ.
Nu NOI vă punem pe drumuri ci cei pe care,votându-i,au uitat de existența voastră și a noastră, deopotrivă. Vrem să vă trimitem la analize,măcar pe cei bolnavi cronic. Nu-i așa că vi (ni) se spune că „nu mai sunt fonduri”? A noastră-i vina? Vrem să vă scriem anumite medicamente dar ne izbim de anumite „reguli” pe care,dacă le încălcăm…NOI PLĂTIM!.
Voi nu știți asta și vă supărați tot pe noi.
Poate unii dintre voi vreți să veniți la cabinet de….zece ori pe lună! Cu sau fără vreun motiv medical întemeiat. Știți că numărul consultațiilor intro lună ne este LIMITAT de Casa de Asigurări?
Nu știți sau știți și nu vă convine că ați putea fi nevoiți să plătiți o consultație in afara programării sau a orelor de program, noi încercând de cele mai multe ori diverse artificii pentru a rezona cu voi, pacienții noștri.(…)”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email