Strategia de dezvoltare locală, minciuni frumoase şi costisitoare

La Curtea de Argeş s-a lucrat mult la o strategie de dezvoltare pentru perioada 2008 – 2013. Edilii spuneau că după ce strategia va fi fost pusă în practică, oraşul va fi unul nou nouţ, cu toate problemele de alimentare cu apă şi de canalizare rezolvate, cu un centru cultural, cu săli de sport  polivalente şi cu o telecabină care să treacă peste toate monumentele importante.
Iată ce ne povestea primarul Nicolae Diaconu în 2009, când se lucra de zor la strategia care ar fi trebuit să înceapă să fie pusă în practică în 2008 – „Această strategie va rezolva problemele localităţii, pentru că vrem să trecem acolo toate lucrările care se pot face. Oraşul nu trebuie să se dezvolta haotic, e nevoie de un plan bine pus la punct. Strângem propuneri din toate mediile, de la consilierii locali, din presă, de la cetăţeni, trebuie cât mai multe propuneri pentru ceea ce vom face. Principalele investiţii vor fi pe infrastructură, dar şi pentru reabilitarea monumentelor istorice,  a centrului vechi al oraşului, care poate rivaliza cu cel din alte oraşe la fel de vechi ca al nostru. Vom face un centru SPA şi un centru cultural”, enumera primarul necesităţile urbei. Conform estimărilor sale de la vremea aceea, realizarea strategiei propriu zise costă 80.000 de euro, iar transformarea oraşului într-unul european, peste 50 de milioane de euro.
Din ciclul poveşti nemuritoare – Tunelul domnitorilor
Principalele monumente ale Curţii de Argeş sunt Biserica Domnească şi Mănăstirea Meşterului Manole. Între ele e o distanţă de aproximativ doi kilometri, iar autorităţile locale voiau să o valorifice într-un mod inedit. Astfel, un consilier local propunea chiar darea în folosinţă a unei telecabine care să treacă peste centrul oraşului, de la  Biserica Domnească până la Mănăstire. O altă propunere îndrăzneaţă care urma să fie cuprinsă în strategia de dezvoltare a oraşului era descoperirea, sau amenajarea, unui tunel despre care se spune că ar fi existat în urmă cu 500 de ani între Biserica Domnească şi ruinele altei biserici la fel de vechi, San Nicoară. Pe aici s-ar fi ascuns locuitorii târgului argeşean de invaziile turceşti, iar domnitorii Ţării Româneşti şi-ar fi ascuns bogăţiile.
Între timp, anul 2013 a trecut, strategia a fost scrisă, plătită bine, numai punerea ei în practică a avut de suferit. Oraşul nu numai că nu are un tunel între cele două monumente importante, centru SPA, un centru vechi reabilitat şi deschis turismului, dar are mare probleme cu apa, canalizarea, câinii, mizeria şi multe alte asemenea lucruri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email