Strategia de dezvoltare a oraşului e bazată pe date greşite

S-a făcut mult tam tam săptămâna trecută, la semnarea contractului pentru Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Curţii de Argeş, plan ce va fi pus în aplicare cu aproape 15 milioane de euro. Au venit secretari de stat, senatori şi deputaţi să facă poze şi să-şi aroge meritele pentru acest proiect măreţ. Valoarea e, într-adevăr, mare, dar am mari îndoieli că banii vor ajunge exact acolo.

Mai e o problemă. După cum aţi aflat din numerele anterioare ale ziarului nostru, Strategia de Dezvoltare a oraşului are date greşite. A fost făcută în 2007, pe vremea când funcţionau mult mai multe firme, şomajul era scăzut, comerţul înflorea, perspectivele erau luminoase, iar speranţele argeşenilor, mari. Acum, totul pare negru la orizont, iar înfiinţarea unor centre pentru diverse persoane aflate în dificultate, „creşterea atractivităţii municipiului Curtea de Argeş şi integrarea acestuia în marea familie”, par vorbe mari.
 
În plus, tot ziarul nostru a scris despre faptul că în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană se vorbeşte despre oraşul Huşi atunci când se iau în calcul câteva date statistice. Asta arată seriozitatea celor care l-au întocmit şi care, probabil, au luat cu copy paste un alt proiect, făcut pentru oraşul Huşi. „Prin implementarea prezentului Plan integrat de dezvoltare urbană, administraţia publică locală a municipiului Curtea de Argeş doreşte să atingă următoarele obiective specifice:
– creşterea atractivităţii municipiului Huşi (sic!) şi integrarea acestuia în marea familie a oraşelor europene, în vederea susţinerii elementelor cheie de coeziune socială
– îmbunătăţirea accesibilităţii si mobilităţii teritoriului si a populaţiei din municipiul Huşi, crearea unui climat turistic si investiţional mai atractiv”, scria, negru pe alb, în Planul Integrat la vremea când a fost aprobat de consilierii locali, anul trecut. Între timp, a fost scos cuvântul Huşi din text, iar Planul merge mai departe.
Se vorbeşte pe la colţuri că se cam ştie cine va face lucrările, deşi licitaţiile încă nu au fost anunţate. Le fel zic unii şi despre milionul de euro luat pentru proiectul legat de promovarea turistică a zonei. Se fac pariuri deja cu numele firmei care va încasa banii, firmă care ar aparţine unui om puternic al zonei şi prietenilor lui.

Argeşenii sunt sceptici în privinţa binelui pe care proiectele le vor aduce oraşului, asta pentru că cei care au condus oraşul i-au învăţat aşa. Nimic nu s-a făcut fără comisioane, se spune, nimic nu s-a făcut fără ca cine trebuie să încaseze grosul banilor, pe lucrări, fireşte. Dacă se va întâmpla la fel şi acum, rămâne de văzut, dar premisele sunt aceleaşi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email