Strategia de dezvoltare a municipiului Curtea de Argeş, în care se vorbeşte despre Bârlad, a fost modificată

Din document au dispărut bârlădenii şi au fost făcute şi alte modificări

Interes Argeşean v-a informat în exclusivitate în luna iulie despre faptul că Primăria a plătit bani frumoşi pentru realizarea Strategiei de dezvoltare a  municipiului Curtea de Argeș pentru perioada 2014 – 2020, numai că în document se vorbește despre bârlădeni. Săptămâna trecută, Strategia a fost modificată, în sensul că au dispărut bârlădenii din ea, dar au fost aduse şi alte modificări.

La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, Municipiul Curtea de Argeş a cumpărat direct de la SC QUALITY PROJECTS & ADVICE COMPANY S.R.L din Bucureşti una bucată „Strategie de dezvoltare locala a Municipiului Curtea de Argeş pentru perioada de programare 2014-2020”, plătind pentru „Servicii elaborare/ actualizare Plan de dezvoltare locală pentru perioada 2014-2020” 95.000 de lei. Achiziţia a fost făcută prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Pe 1 decembrie 2016, aceeaşi Unitate Administrativ Teritorială Municipiul Curtea de Argeş cumpăra direct, tot prin SEAP o „Strategie de dezvoltare locală a Municipiului Curtea de Argeş pentru perioada 2014-2020”. De data aceasta ofertant a fost SC ABG BUSINESS TOOLS SRL-D, care are sediul tot în Bucureşti, deşi  în SEAP scrie că ar avea sediul în Argeş. Preţul plătit în decembrie a fost de 70.000 de lei pentru „Servicii realizare Strategie de Dezvoltare Locală”. În iulie, pe site-ul Primăriei a fost postată Strategia de 160 de pagini, cu grafice şi poze, iar la pagina 127 scria negru pe alb că una din problemele municipiului este „migraţia bârlădenilor”. Nici consilierii locali, care au votat plata sumelor de mai sus către cei care au făcut Strategia, nici altcineva nu a sesizat problema, pentru că nimeni nu a avut răbdarea să citească până la capăt documentul. Cel mai probabil Strategia a fost făcută pentru zece oraşe şi au fost modificate datele, dar nu peste tot, şi din acest motiv s-a ajuns ca în municipiul Curtea de Argeş să aibă un plan de dezvoltare făcut la fel ca cel pentru Bârlad. Tehnica nu e nouă, şi în precedenta Strategie de de dezvoltare a municipiului vorbindu-se despre Huşi, după cum ziarul nostru v-a informat la vremea respectivă.

Care e cea mai mare problemă a municipiuluo Curtea de Argeş. Dar şi a Bârladului.

În Strategia publicată săptămâna trecută se face rectificarea numelui oraşului şi a locuitorilor lui. „Plecarea populaţiei are efecte atât pe termen scurt, cât mai ales pe termen lung, prognozându-se existenţa unui deficit major de forţă de muncă peste 15-20 ani în condiţiile menţinerii trendului actual de migraţie al argeşenilor”, scrie în noul document, bârlădenii fiind înlocuiţi cu argeşenii.

Lăsându-i la o parte pe bârlădeni şi pornind de la premisa că noua Strategie chiar se referă la Curtea de Argeş şi are la bază realitatea din municipiul nostru, noul document relevă câteva date interesante. „Problema nu este doar plecarea locuitorilor municipiului Curtea de Argeş la muncă în străinătate, ci mai ales plecarea în alte localităţi din România. În următorii 10-15 ani, orașul se va confrunta și cu fenomenul de îmbătrânire a populației. Tocmai din acest motiv, viziunea municipiului Curtea de Argeş pentru anul 2020 este cea a unui centru economic important la nivel regional, care să ofere locuitorilor săi toate motivele să rămână definitiv în oraș: locuri de muncă diversificate, condiţii bune de trai şi acces la servicii publice de calitate. Astfel, orientarea primară a administraţiei publice locale şi a mediului de afaceri este de a oferi o gamă mai variată de locuri de muncă, care să satisfacă pregătirea de specialitate de forţei de muncă locale”, scrie în documentul citat.

Pe de altă parte, potrivit specialiştilor care au realizat Strategia, în 2020 Curtea de Argeş ar trebui să fie un centru urban cu o infrastructură de afaceri dezvoltată, o localitate atractivă pentru potenţialii investitori datorită oportunităţilor existente şi a forţei de muncă specializate, dar şi un centru turistic și cultural important la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Muntenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email