Vacile care merg pe drumurile publice trebuie să fie dotate cu recipienţi în care să fie strânse fecalele, au decis senatorii României. Proiectul de lege, iniţiat de deputatul UDMR Antal Istvan, modifică şi completează Legea nr. 82 din 1998
privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 43 din 1997 privind regimul juridic al drumurilor.
Conform propunerii votate în plenul Senatului, pe sectoarele de drumuri publice pe care circulă animale, proprietarii acestora sau reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de animale sunt obligaţi să cureţe carosabilul la maxim o oră după trecerea animalelor. Mai mult, animalele de tracţiune care circulă pe drumurile publice sunt obligate să poarte un dispozitiv special care împiedică împrăştierea excrementelor pe partea carosabilă a drumurilor publice. Ţăranii argeşeni s-au prăpădit de râs când au auzit de preocupările senatorilor. După ce s-au săturat să râdă, s-au închinat.
Drumul vacii din centrul oraşului
În zona Curtea de Argeş, şi nu numai, animalele sunt principala sursă de venit a ţăranilor. În aceste condiţii, vacile, boii şi caii sunt trataţi ca atare, cu mare grijă şi respect. La Curtea de Argeş există chiar şi o stradă numită de localnici „drumul vacii”, chiar dacă ea se numeşte în acte Valea Iaşului. În fiecare dimineaţă şi seară pe aici trec sute de animale spre şi dinspre izlaz. Vacile sunt majoritare, iar stăpânii lor le lasă libere pe stradă. Că acesta e un drum judeţean, iar vacile nu au voie pe el, e o altă poveste. Poliţiştii au dat nenumărate avertismente proprietarilor de animale, spun cei de la Poliţia municipală, numai că argeşenilor care trăiesc la Curtea de Argeş ca la ţară nu le pasă de ele.
Autorităţile locale trebuie să amenajeze drumuri pentru animale, dar edilii spun că nu au soluţii. „Oraşul este astfel aşezat încât nu putem face drumuri speciale pentru căruţe şi pentru animale”, declară reprezentanţii autorităţii locale.
Situaţia este cel puţin penibilă. Vezi maşini de zeci de mii de euro care stau să treacă vacile pe stradă. Dacă vreun animal se supără de ceva şi izbeşte cornul în autoturism, e cam dificil. Proprietarii bovinelor sunt oameni nevoiaşi, care nu au cum să plătească pentru reparaţia maşinii.
„Ies cu toporul la ei”
Moş Gheorghe Oprea stă pe strada Valea Iaşului şi are două vaci. Ion Popa locuieşte pe strada Cuza Vodă şi are doi cai. Animalele trec pe „drumul vacii” când se duc şi se întorc de la islaz. „Ce comedie e asta, să pui io scutece la vacile mele?! Îmi dă cineva bani pentru ele?! Io dau kilu’ de lapte cu cinci sau şase mii de lei, că aşa îl cumpără ăla cu firma. De unde dracu’ să iau bani să le cumpăr d-ălea, cum le ziceţi…Ce, e copil, vaca mea?!” Moş Gheorghe e furios. Creşte animale de când se ştie la Curtea de Argeş, de pe vremea când oraşul era o comună mai mare. Noile reglementări nu-i convin deloc şi e hotărât să nu le ia în seamă. „Să vină cineva la mine, să-mi spună să le pun la vaci nuş’ ce bazaconie, că ies cu toporul la el”, ameninţă omul în vârstă de 73 de ani.
Ţaţa Veta stă la doi paşi de nea Gheorghe. I-a dat drumul la vacă pe stradă, să meargă singură la păscut. „După ce că e secetă, nu avem apă pentru animale, iarba s-a uscat şi o să cumpărăm fân la iarnă, să le mai punem scutece la coadă?! Cine a zis asta nu e zdravăn la cap”. O vecină, Leana lu’ Magheru, vine cu o propunere: „Tot ne-au pus ăştia să le punem cercei, să le pună ei şi scutece, pe banii lor. Ăştia, cu Europa lor”, aruncă anatema femeia, fără să ştie prea bine cine sunt „ăştia”.
Iniţiativa deputatului udemerist a stârnit reacţii diferite pe „drumul vacii” din Curtea de Argeş. Unii au râs – „Nu au, domnule, ce să facă acolo, la Parlament, că acolo e răcoare şi bine, nu stau ca noi în soare toată ziua, la fân, şi d-aia scornesc asemenea prostii”. Alţii s-au îngrijorat şi deja se gândesc la soluţii – „Ei, dacă o fi aşa, vând vaca şi gata. Mă mut la oraş”. Nici măcar nu conştientizează că trăiesc în oraş, şi că ocupaţiile lor sunt nepotrivite pentru oraş.