Strada Plopiş cade în vale

Două milioane de lei au fost plătite degeaba de Primărie pentru stoparea alunecărilor de teren

 În 2015 administraţia locală anunţa că problema e rezolvată

 „Nu o să mai cadă terenul niciodată”, ne asigura şeful de şantier în urmă cu trei ani

Strada Plopiş pare bântuită. Joi dimineaţa câţiva locuitori au avut un şoc în momentul în care au ieşit din casă şi au văzut prăpastia care se căscase aproape peste noapte. Bine, nu chiar peste noapte, căci alunecările de teren sunt vechi, oficial au fost rezolvate în 2015, dar de la începutul acestui an au apărut din nou. „S-a lucrat aici, s-au făcut digurile astea de beton dar vor cădea şi ele în prăpastie. Beton s-a băgat, dar probabil că proiectul nu a fost făcut bine, căci zidurile nu sprijină mare lucru”, ne-a spus un localnic. Într-adevăr, zidurile de beton nu au căzut, dar pe sub ele pământ nu mai este, iar cetăţenii cred că dacă mai plouă mult se vor duce şi ele la vale cu teren cu tot. Povestea lucrărilor pe această stradă e lungă şi complicată.

Sute de tone de beton injectate în pământ

Sute de tone de beton au fost injectate în dealul de lângă strada Plopiş, după ce au avut loc alunecări de teren în zonă. Lucrarea a costat municipalitatea aproape două milioane de lei, bani care au fost alocaţi din bugetul local.

Plopiş este una  dintre străzile lăturalnice asfaltate prin celebrul proiect cu finanţare europeană , Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Pe mai multe artere au avut loc alunecări de teren însă, iar asfaltul proaspăt pus a alunecat în gropile imense produse de mişcarea pământului. Administraţia locală a scos la licitaţie lucrarările de reparaţie a drumurilor, iar în octombrie 2015 s-a injectat cu beton terenul de sub şoseaua de pe strada Plopiş, alte lucrări fiind făcute  în alte zone afectate de alunecările de teren.

„Lucrarea se execută pe termen de două luni. Executăm forări cu piloni de 19 metri adâncime peste care se execută nişte fundaţii care reprezintă un zid de sprijin. Apoi facem un terasament şi nişte rigole de scurgere a apei”, ne  spunea atunci Cristel Tănase, şeful şantierului de pe această stradă.

Datorită cantităţilor mari de material care urmează să fie îngropate sub şosea şansele ca să se mai producă alunecări de teren sunt zero, ne asigura acesta.

„Nu o să mai cadă terenul niciodată, vă daţi seama, am forat la 19 metri, plus fundaţia, plus zidul de sprijin peste fundaţii. Fiecare coloană are 17 metri cubi de beton şi sunt 24 de coloane”, preciza şeful de şantier. Şi totuşi, alunecările de teren au continuat, iar banii daţi atunci par să fi fost îngropaţi degeaba.

Plăţi nelegale către Kranz Eurocenter în valoare de 159.548 lei

Contractul pentru Lucrări de consolidare a platformelor drumurilor cu ziduri din piloţi foraţi” a fost câştigat în 2015 de Kranz Eurocenter S.R.L. pentru suma de 1,727,811.66 lei, fără TVA. Străzile pe care s-a lucrat au fost Plopiş şi Valea Sasului.

Interesant este că societatea a dat înapoi o sumă de bani după ce Curtea de Conturi a constatat nereguli la plată.

Conform unui raport al Curţii de Conturi publicat în 2016, „au fost efectuate plăţi nelegale, în valoare totală estimată de 159.548 lei, către SC Kranz Eurocenter SRL Piteşti, prin acceptarea şi decontarea contravalorii unor cantităţi de lucrări care nu au fost real executate la obiectivele de investiţii Consolidare drum strada Plopiş şi Consolidare drum strada Valea Sasului”. Curtea de Conturi a sesizat, în urma verificării documentelor şi a vizitei în teren, că sunt diferenţe mari între lucrările executate şi cele plătite. „(…)cantitatea de lucrări proiectată, ofertată şi executată a fost majorată nejustificat de 100 de ori, de la 156 de metri cubi la 15600 metri cubi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email