Consilierii USR cer Primăriei să oblige firmele care sparg asfaltul pentru lucrări să readucă strada la forma inițială
Strada Groape din Curtea de Argeş a fost modernizată prin „marea asfaltare”, adică Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), mult aşteptatul şi ulterior dezamăgitorul program prin care au fost asfaltate multe străzi lăturalnice. Acum, strada arată ca după război, după cum au constatat consilierii USR PLUS.
„Solicităm Primăriei să pună în aplicare legea și să oblige firmele care sparg asfaltul pentru lucrări să readucă strada la forma inițială. Vineri, consilierii USR-PLUS au fost în zonă la solicitarea cetățenilor în zona Groape. Strada asfaltată în 2015 prin fonduri europene arată deja ca după război. Pe de o parte din cauza calității lucrării inițiale iar pe de altă parte din cauza firmelor care sparg asfaltul și trotuarul pentru diferite lucrări și nu repară în urmă pentru că nimeni nu-i deranjează cu o atenționare sau amendă”, declară Bogdan Marina, preşedintele USR Curtea de Argeş şi consilier local.
„Coborâm pe stradă să vedem dacă vine ceva, apoi ieşim cu maşina din curte!”
Problemele sunt vechi. În 2016, locuitorii cartierului se bucurau că au asfalt şi nu mai înoată în noroaie, dar descopereau şi probleme la care nu s-ar fi gândit vreodată. „E bine cu asfalt pe stradă, e mai curat aşa, dar ne-au făcut trotuarele astea mari şi şanţurile adânci de nu mai poţi să te petreci maşină pe lângă maşină”, ne spunea atunci un lpcuitor al străzii Groape. Omul locuia în vârf de pantă şi în curbă, iar băiatul său, care vea maşină, întâmpina mari probleme. „Ca să ieşim din curte cu maşina mergem pe stradă pe jos, ne uităm dacă vine o altă maşină, şi apoi ieşim şi noi. Nu e loc să te petreci şi dacă te întâlneşti în curbă cu o altă maşină sau în vârf de pantă e periculos”, ne povestea bătrânul care facea pe antemergătorul pentru fiul său şofer.
Cartierul Groape mai are multe necazuri, dar măcar unul dintre ele, asfaltul, s-a rezolvat. Cum s-a rezolvat, e o altă problemă. „Ce ne trebuiau nouă trotuare, nu ştiu. Să fi făcut şoseaua mai largă, să putem trece două maşini pe ea”, spune acum un alt argeşean.
Administraţia locală avea în 2016 o explicaţie pentru trotuarele şi rigolele care au îngustat la maxim partea carosabilă. „Străzile dintr-un municipiu trebuie să aibă trotuare şi rigole, că aşa e civilizat, şi mai ales doar aşa se putea face proiectul de modernizare şi se puteau lua banii pe al”, a răspuns primarul Nicolae Diaconu de mai multe ori interpelărilor pe această temă.
Acum, asfaltul s-a dus, în parte din cauza lucrărilor făcute prost, în parte din cauza săpăturilor repetate în urma cărora au rămas gropile. Asfaltul, care a costat mulţi bani, europeni, e găurit, rupt, distrus, astfel încât cu greu îţi mai poţi închipui că a fost pus cu puţini ani în urmă. De altfel, cinci ani nu ar fi trebuie să-l spargă nimeni, potrivit condiţiilor din proiectul iniţial.