Strada 1 Decembrie este una dintre cele mai importante din Curtea de Argeş, fiind aşa zisa şosea de centură a municipiului. Nici pentru maşinile mari nu e tocmai potrivită, dar pentru pietoni reprezintă un adevărat pericol de moarte, mai ales în această perioadă în care oraşul este extrem de aglomerat.
Dacă eşti pieton prin Curtea de Argeş şi vrei să mergi pe strada 1 Decembrie mai bine renunţi. Aştepţi un mijloc de transport în comun sau iei un taxi dacă vrei să rămâi întreg. De la parcul Fântâna lui Manole până la intersecţia cu strada Neagoe Vodă se mai poate trece pentru că există trotuar. E spart în multe locuri, în altele e îngust, dar măcar există. De la intersecţie însă e dezastru.
Pe partea stângă, cum vii spre centru, e un spaţiu care nu merită denumirea de trotuar. Extrem de îngust, acolo unde e, pe mijloc sunt stâlpi de curent electric, astfel încât ori te lipeşti de zidul de piatră ca să treci, ori ocoleşti stâlpul pe strada pe care trec camioanele şi turismele. Trotuarul începe aproape de intersecţia cu strada Pompieri şi are vreo 10 centimetri la intrare şi vreo 40 la ieşire. În plus, sunt şi maşini parcate pe el.
Construcţii direct din stradă
Se tot vorbeşte despre construcţiile de pe strada 1 Decembrie. Dintre toate, cea din faţa magazinukui LIDL pare să respecte regulile, căci celelalte, unele aproape gata, iar alta la care se lucrează, sunt făcute direct din trotuar. Toate au autorizaţii de construire, dar cum au putut fi date, dacă sunt respectate, cu intrareadirect din stradă, unele organe ale statului ar trebui să cerceteze. Pietonii nu pot trece pe bucăţelele de trotuar aflate pe partea cu stadionul a străzii din cauza lor. Sigur, e trotuar doar pe câteva zeci, maxim o sută de metri, căci în rest sunt bălării înalte care se învecinează direct cu carosabilul.
Centura municipiului, o păcăleală
Strada 1 Decembrie este considerată centura municipiului. De altfel, în lipsa unei şosele ocolitoare adevărate, administraţia locală crede că sensul 1 Mai, Lascăr Catargiu, 1 Decembrie este centura care degrevează centrul de trafic. Degrevarea se face însă doar prin faptul că maşinile mari au interzis pe Bulevard, dar cei care locuiesc pe strada Lascăr Catargiu, spre exemplu, se plâng că li s-au şubrezit casele de la camioanele care trec tot timpul, uneori cu viteză.
Ce fac autorităţile locale în această situaţie?! În primul rând nu fac demersuri ca drumul naţional 73C să treacă pe 1 Decembrie, şi nu pe Bulevard, pentru ca toţi cei care încă mai au terenuri acolo şi nu au construit pe ele să poată să o facă liniştiţi. Pe terenul fostei căi ferate, care a aparţinut SC Foresta, şi pe care administraţia locală a refuzat să îl cumpere atunci când şefii de la Foresta au făcut oferta, chiar dacă a fost singura şansă de a realiza o adevărată şosea de centură pentru un municipiu care va fi sufocat de trafic în câţiva ani, mai ales dacă autostrada se va face şi va avea punct de descărcare aici, se construieşte de zor. Terenul a fost cumpărat de oameni importanţi care vor să construiască acolo de la spaţii de birouri la blocuri şi care au nevoie să obţină autorizaţiile necesare.
Acum, drumul naţional trece pe Bulevard, şi, după cum spuneam mai sus, nu e momentul ca el să fie pe strada 1 Decembrie pentru că mai sunt câteva bucăţi din fosta cale ferată, cumpărate de persoane importante, care au obţinut autorizaţie de construire sau sunt în curs de a obţine un document de acest gen.