La Cicăneşti a intrat dihonia între enoriaşi din cauza unui preot, după cum aţi aflat din numărul de ieri al ziarului nostru. Sătenii s-au plâns Înaltpreasfinţutului Calinic şi Patriarului Daniel de faptul că unul din preoţii din comună se comportă de parcă biserica pe care o păstoreşte i-ar fi dat-o cadou familia domniei sale.
Preotul Aurel Chirca a fost reclamat pe la toate instituţiile bisericeşti care ar fi putut să ia vreo măsură în sensul îndreptării acestuia pe calea cea bună, numai că nu s-a primit niciun răspuns. Subiectul a fost abordat de Interes Argeşean în toamna anului trecut, iar atunci de la Arhiepiscopie a sosit la Cicăneşti o echipă de control care a luat act de sesizările oamenilor din comună, numai că rezultatele controlului nu se ştiu nici acum. Atunci, sătenii reclamau mai multe lucruri, cum ar fi situaţia şi amplasarea locurilor de veci, situaţia cu centrala termică, situaţia cu acoperişurile celor două biserici, situaţia cu hramul bisericii.
De ce este Arhiepiscopia mută
Preotul Daniel Obrocea ne promitea că rezultatele controlului vor fi făcute publice imediat, numai că de la acel „imediat” au trecut multe luni, iar la Cicăneşti situaţia este pe punctul să explodeze.
Site-ul Arhiepiscopiei este foarte bine făcut şi are toate numerele de telefon ale consilierilor arhiepiscopali. Am sunat ieri toată ziua la părintele Obrocea, la secretarul Ovidiu Vlăsceanu, la telefonul fix de la secretariat, dar degeaba, nimeni nu a fost de găsit. În lipsa unei reacţii oficiale, nu ne rămâne decât să credem că ceva ciudat se întâmplă. Enoriaşii de la Cicăneşti, la fel cu milioanele de credincioşi ortodocşi din ţară, sprijină Biserica şi preoţii după puterile lor, iar în ultima vreme puterile le sunt din ce în ce mai slăbite din cauza lăcomiei unora.
„Mă mut la alt popă!”
O mulţime de întâmplări care par fantastice ne-au povestit oamenii din Cicăneşti. Spre exemplu, a murit fulgerător un bărbat, iar fiul acestuia a cerut ca preotul să slujească slujba de înmormântare la biserica de la cimitir, acolo unde avea mormântul. Acesta ne-a spus că preotul Chirca a refuzat categoric să-l lase pe celălalt preot, Mateescu, să intre în biserica de la cimitir, pe motiv că e a lui. Fiul mortului, oricum disperat şi extrem de supărat, a mers imediat la Arhiepiscopie şi a făcut cerere să fie trecut pe lista preotului Mateescu.
Un profesor respectat în comună a făcut un parastas de pomenire a părinţilor la biserica de la cimitir, acolo unde sunt mormintele. Profesorul e trecut pe „lista” preotului Mateescu, cel care are interdicţie să intre în biserica de la cimitir, astfel încât parastasul s-a transformat în altceva. Preotul Chirca nu l-a lăsat pe colegul său să intre în biserică, profesorul a ameninţat că sparge uşa, iar scandalul a continuat.
O altă nemulţumire a enoriaşilor este taxa de concesiune, pentru fiecare mormânt din cimitir trebuind să plătească anual câte 10 lei. „Păi ce facem?! Avem mormintele din moşi strămoşi, iar acum le cumpărăm din nou?! Avem noi grijă de morminte, nu trebuie să ne ia bani pentru asta popa! Ce e asta, taxa pe mort?!”, ne-a spus un locuitor al comunei.
„Pilele” funcţionează şi în Biserică?!
Acestea sunt doar câteva exemple din ceea ce se întâmplă acum la Cicăneşti, iar situaţia este veche, din toamna trecută, cel puţin. Şi totuşi, în ciuda numeroaselor sesizări şi reclamaţii pe acre enoriaşii le-au trimis forurilor superioare ale Bisericii, nu s-a întâmplat nimic. Dimpotrivă, zilele trecute preotul Chirca a început să construiască ceva la intrarea în cimitir, fără să aibă vreo autorizaţie sau vreun proiect. Sătenii spun că naşul preotului Chirca ar fi unul dintre consilierii de la Arhiepiscopie şi că din acest motiv nu ar păţi nimic, indiferent de ce face. Nu vrem să credem că sistemul pilelor funcţionează şi în Biserică, deşi aparenţele sunt favorabile.
„Sunt unii care au ceva împotriva mea!”
Preotul Aurel Chirca respinge toate acuzaţiile care i-au fost aduse de enoriaşi. După ce iniţial ne-a spus „nu am nimic de declarat”, părintele a adăugat că „lucrurile nu stau aşa cum aţi scris dumneavoastră şi cum au zis oamenii”. „Preotul Mateescu are biserica la care slujeşte şi eu la fel. Eu m-am dus la biserica de la cimitir pentru că am avut binecuvântarea Înaltpresfinţitului Calinic, nu m-am dus de capul meu”, ne-a spus părintele Chirca. În opinia sa, „neliniştea oamenii o caută, pentru că nu i-a izgonit nimeni din biserică. S-a deschis o biserică (biserica de la cimitir – n.a.), ce, asta e rău?! E bine că există un preot care are grijă de biserică şi de morminte. Nu sunt un om respingător şi nu am respins pe nimeni”.
În ceea ce priveşte taxa de concesiune a mormintelor pe care o reclamă sătenii, preotul are o altă părere. „E o hotărâre a Consiliului Parohial şi Eparhial să percepem 10 lei pe an pentru îngrijirea mormintelor. Mai sunt unele abandonate, şi nu putem să le lăsăm pline de bălării. Când am cosit iarba am găsit o mulţime de şerpi, şi nu putem să lăsăm să ne mănânce şerpii în cimitir”, ne-a spus părintele Chirca. „Facem acum un paraclis nou, o să mutăm clopotul şi o să cumpărăm încă unul. Facem lucruri frumoase. Sunt unii care au ceva împotriva mea, dar eu sunt din Cicăneşti şi nu am refuzat niciodată pe nimeni, Dumnezeu mi-e martor”, ne-a mai spus părintele Aurel Chirca