Municipiul Curtea de Argeş a încheiat un contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru proiectul „Staţie de epurare cu treaptă mecanică, biologică şi terţiară şi instalaţie primire vidanjă”. Finanţarea se asigură prin transferuri de la bugetul de stat în cadrul subprogramului „Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor”. Până acum, municipalitatea a primit un milion de lei pentru această investiţie, dar până la sfârşitul acestui an vor mai veni bani, au declarat reprezentanţii administraţiei publice locale.
Contractul de finanţare a fost semnat la Consiliul Judeţean în noiembrie 2014 în prezenţa preşedintelui Florin Tecău. Valoarea totală a cheltuielilor reprezentând cofinanţarea este de 527318,5 lei, şi includ „cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului, studiul de fezabilitate, asistenţă tehnică, consultanţă, taxă pentru obţinerea de avize, acorduri, autorizaţii, organizarea procedurii de achiziţie, cheltuieli conexe organizării de şantier, taxa inspecţiei controlul calităţii, cota casa socială a constructorilor”.
Eficienţa staţiei de epurare este sub 50%
Şi totuşi, în ciuda celor care contestă asta, la Curtea de Argeş există o staţie de epurare, numai că aceasta are o eficienţă de sub 50%, potrivit referentului consilierului superior de la Compartimentul de Investiţii din cadrul Primăriei, Constantin Porceanu. „Utilajele şi echipamentele aferente staţiei de epurare prezintă un grad de uzură fizică şi morală foarte avansată, eficienţa staţiei de epurare este de sub 50%, fapt ce a determinat instituţiile de monitorizare şi control abilitate, Administraţia Bazinală de Apă Argeş – Vedea şi Garda Naţională de Mediu, să perceapă penalităţi şi amenzi substanţiale pentru depăşirea concentraţiilor la parametrii prevăzuţi în normativul NTPA 001”, potrivit referatului realizat de Porceanu. Din aceste motive, Consiliul Local a plătit 800 de milioane pentru un studiu de fezabilitate pentru „înfiinţarea staţiei de epurare cu treaptă mecanică, biologică şi terţiară şi a instalaţiei de primire vidanjă în municipiul Curtea de Argeş”. Un alt studiu de fezabilitate pentru o staţie de epurare a fost plătit de municipalitate în 2008. La şedinţa din 30 septembrie 2008 a fost aprobat un proiect de hotărâre referitor la realizarea unui „Studiu de fezabilitate modernizare şi retehnologizare cu extindere treapta chimică staţie de epurare şi Studiu de impact asupra mediului la epurare”. Studiul doar a fost plătit, căci staţia nu a fost amenajată niciodată. Acum, edilii spun că studiul nu mai e bun, deşi a fost actualizat în 2010, pentru că treapta chimică nu mai e permisă.