Staţia de epurare ar putea costa 10 milioane de euro

Municipiul Curtea de Argeş ar trebui să aibă o staţie de epurare după normele europene, având în vdere câţi bani s-au cheltuit pentru asta. Peste o sută de mii de lei au fost daţi pe ultima sută de metri a mandatului fostului primar, iar acum lucrurile s-au blocat. Povestea staţiei care a înghiţit zeci de miliarde de lei vechi e veche şi interesantă.

La o şedinţă convocată  „de îndată” de fostul primar în 2014 a fost aprobat Studiul de fezabilitate şi principalii indicatori tehnico – economici ai obiectivului de investiţii „Înfiinţare staţie de epurare cu treaptă mecanică, biologică şi terţiară şi a instalaţiei de primire vidanjă în municipiul Curtea de Argeş”. Valoarea totală era 23.769.553,8 lei, inclusiv TVA, din care construcţie şi montaj 21.874.783,58 lei, inclusiv TVA, durata de realizare fiind de 48 de luni. Consilierii locali au apreciat că „această staţie e vitală”. „Am mai plătit nişte studii de fezabilitate anii trecuţi, dar degeaba”, spunea Ion Şerban în urmă cu trei ani. Un alt studiu de fezabilitate pentru o staţie de epurare fusese plătit de municipalitate în 2008. La şedinţa din 30 septembrie 2008 a fost aprobat un proiect de hotărâre referitor la realizarea unui „Studiu de fezabilitate modernizare şi retehnologizare cu extindere treapta chimică staţie de epurare şi Studiu de impact asupra mediului la epurare”. Studiul doar a fost plătit, căci staţia nu a fost amenajată niciodată. Acum, edilii spun că studiul nu mai e bun, deşi a fost actualizat în 2010, pentru că treapta chimică nu mai e permisă.

Conform Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), contractul „Întocmire studiu de fezabilitate privind realizarea staţiei de epurare cu treaptă mecanică, biologică şi terţiară şi a instalaţiei de primire vidanjă – în municipiul Curtea de Argeş” fost atribuit de către Primărie direct SC Acolada Construct SRL pentru suma de 80.000 de lei.

În 2014 s-a semnat contractul

Municipiul Curtea de Argeş a încheiat un contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru proiectul „Staţie de epurare cu treaptă mecanică, biologică şi terţiară şi instalaţie primire vidanjă”. Finanţarea se asigură prin transferuri de la bugetul de stat în cadrul subprogramului „Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor”. Până acum, municipalitatea a primit un milion de lei pentru această investiţie.  

Contractul de finanţare a fost semnat la Consiliul Judeţean în noiembrie 2014 în prezenţa fostului preşedinte al CJ, Florin Tecău. Valoarea totală a cheltuielilor reprezentând cofinanţarea este de 527318,5 lei, şi includ „cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului, studiul de fezabilitate, asistenţă tehnică, consultanţă, taxă pentru obţinerea de avize, acorduri, autorizaţii, organizarea procedurii de achiziţie, cheltuieli conexe organizării de şantier, taxa inspecţiei controlul calităţii, cota casa socială a constructorilor”.

Bani mai mulţi pentru proiect. Dublu.

Peste 160.000 de lei au costat proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate. Dacă studiul a fost aprobat şi acceptat, la proiect au apărut probleme. Firma care a făcut proiectul iniţial, pentru costuri totale de 25 de milioane de lei, s-a răzgândit, şi vrea să facă un nou proiect care să coste dublu, adică vreo 10 milioane de euro, motivând că 25 de milioane e prea puţin.

Primarul Constantin Panţurescu nu a fost de acord cu solicitarea. Banii, cei 25 de milioane, alocaţi de Ministerul Dezvoltării pentru staţia de epurare de la Curtea de Argeş încă mai sunt în conturi şi vor mai fi acolo până la sfârşitul lui 2018, dar până atunci trebuie cheltuiţi, adică lucrarea trebuie făcută.

Eficienţa staţiei de epurare este sub 50%

Şi totuşi, în ciuda celor care contestă asta, la Curtea de Argeş există o staţie de epurare, numai că aceasta are o eficienţă de sub 50%, potrivit specialiştilor din Primărie. „Utilajele şi echipamentele aferente staţiei de epurare prezintă un grad de uzură fizică şi morală foarte avansată, eficienţa staţiei de epurare este de sub 50%, fapt ce a determinat instituţiile de monitorizare şi control abilitate, Administraţia Bazinală de Apă Argeş – Vedea şi Garda Naţională de Mediu, să perceapă penalităţi şi amenzi substanţiale pentru depăşirea concentraţiilor la parametrii prevăzuţi în normativul NTPA 001”, se arată într-un referat realizat de inspectorii Compartimentului Investiţii, din Primărie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email