Sărăcie mare în pieţele oraşului

În piaţa Centrală din municipiul Curtea de Argeş vin în fiecare zi de joi a săptămânii, mai mulţi argeşeni din comunele arondate, care vând legume, zarzavaturi sau lactate din producţia proprie. Oamenii pleacă dimineaţa cu microbuzul şi cu sacoşele de marfă la piaţă, unde speră ei să câştige ceva bani. Pe tarabele acestora sau chiar pe jos, prin jurul pieţei, găseşti lapte la bidon de plastic, brânză, miez de nucă, fasole, sirop de brad, vin de casă, ceapă, mălai sau busuioc. Deşi de multe ori oamenii câştigă foarte puţini bani, aceştia continuă să vină în piaţă pentru că, spun ei, „fiecare ban e binevenit”.
„Dau găina cu 350.000 de mii pentru cine întreabă”
Am fost şi noi zilele trecute, în piaţa Centrală să vedem cum se descurcă aceşti mici comercianţi. În apropierea halei de carne o bătrânică încerca să vână o găină. „Hai, mamă, că o dau ieftin. Este 350 de mii pentru cine întreabă, pentru cine cumpără are alt preţ”, spune femeia. Bătrâna spune că este nevoită să vândă păsări în piaţă pentru că nu îi ajung banii din pensie. „Ce să fac dacă nu-mi ajung banii? Nu vin în fiecare săptămână la piaţă, cam o dată, de două ori pe lună, când am nevoie de bani. Am pensia mică, de 350 de lei, şi am şi eu nevoie de bani că sunt bolnavă. Dacă iau şi eu 300.000 sunt mulţumită. Mai cumpăr şi eu pâine o săptămână şi ce mai trebuie prin casă”, spune femeia. Nea Ion vine de la Arefu pentru a vinde în piaţă brânză proaspătă de vacă, brânză de burduf şi caş afumat. Omul spune că în ciuda aglomeraţiei din piaţă, vânzarea este foarte slabă. „Am două vite acasă şi am venit la piaţă să câştig un ban. Însă, în ultima vreme nu se merită. Lumea nu prea mai are bani, iar noi nu putem să vindem pe degeaba că avem şi noi cheltuieli mari. Am noroc că mă mai cunoaşte lumea şi vin şi iau mereu de la mine. Le-am vândut mereu marfă bună. Am pe cineva care cumpără lapte pentru copil şi este foarte mulţumit”, ne spune bărbatul.
„Am dat câteva ouă şi două bidoane de sirop de brad”
Comercianţii spun că şi numărul clienţilor a scăzut foarte mult în ultima vreme. „Eu vin doar joia şi câteodată sâmbăta, pentru că în rest nu prea am cui să vând. Acum oamenii pleacă la muncă prin afară că aici nu au unde. Când mergeau fabricile în oraş mă duceam dimineaţa la poartă cu o cutie de brânză şi vindeam tot într-o jumătate de oră. Eram şi eu mulţumit şi oamenii. Am şi eu băiatul plecat prin străinătate şi nici nu vrea să mai audă de ţara asta”, spune bătrânul. La o altă tarabă, o comerciantă vinde ouă proaspete de casă, sirop de brad şi săpun de casă. Însă, deşi a stat câteva ore, spune că de abia a făcut 20 de lei. „Am dat câteva ouă şi două bidoane de sirop de brad. Nu prea cumpără lumea. Am venit că trebuia să aduc nişte ouă cuiva, dar i-am dat pe datorie. E client vechi şi îmi dă banii când ia salariul. Nu prea fac mulţi bani dacă vând o bucată mare de săpun cu doi lei. Mai mult cei în vârstă cumpără de la mine pentru că dăm mai ieftin”, spune tanti Maria, din Oeşti.
10 lei litrul de ţuică la mici producători
La mici producători ţuica se vinde cu 10 lei litrul, iar vinul cu 5 – 6 lei. Un bătrân care ne-a văzut că ne apropiem de taraba lui ne-a şi făcut o ofertă. „Hai că am o ţuică tare şi curată de prune. E 10 lei litrul, dar merită”, spune bătrânul. „E greu să faci ţuică. E mult de muncă, trebuie curăţaţi pomii şi stropiţi. Apoi la cazan trebuie lemne, trebui să plăteşti om. Nu e mult 10 lei litrul”, spune bătrânul încercând să ne convingă că are un preţ bun. Foarte puţini argeşeni au mai rămas clienţi fideli ai acestor producători, pentru care vin în pieţele municipiului. „Cam la două săptămâni vin în piaţă să cumpăr brânză şi ouă. Am o femeie care îmi aduce proaspete. Nu prea cumpăr din magazine produse din acestea, pentru că nu am încredere. Pot fi  vechi. Îmi pare rău că aceşti producători o duc greu. Ar trebui ca lumea să cumpere de la ei pentru că au produse bune”, spune Elena Georgescu, din municipiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email