Spitalul Curtea de Argeş nu are autorizaţie de securitate la incendiu

Documentul arată şi alte nereguli constatate la unitatea din municipiu

„Raportul a fost făcut din birou”, acuză reprezentanţii Spitalului

Un document publicat zilele trecute relevă faptul că la Spitalul Curtea de Argeş sunt nereguli în privinţa securităţii la incendiu.

Ministerul Sănătăţii a publicat rapoartele pe care le-a primit despre apărarea împotriva incendiilor din spitale pentru anul 2019 și 2020. Aspecte avute în vedere premergător şi pe timpul executării controalelor tematice sunt – analizarea situaţiei din punct de vedere al avizării-autorizării clădirilor în care se află secţia ATI; funcţionarea şi exploatarea instalaţiilor de detectare, sesizare, alarmare şi stingere a incendiilor; dotarea cu stingătoare de incendiu a secţiilor ATI, precum şi modul de verificare a acestora, potrivit prevederilor legale; verificarea documentelor care să ateste funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi a instalaţiilor şi echipamentelor specifice activităţii din secţia ATI (substanţe anestezice inflamabile, butelii de oxigen, instalaţii aferente staţiilor de oxigen etc.). Raportul arată că au fost efectuate 292 de controale la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare, iar pe timpul controalelor au fost constatate 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, dintre care 138 au fost soluţionate. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 1.493 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi în cuantum de 448.401 lei.

Care spitale din Argeş nu au autorizaţii

Sunt mai multe deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor constatate pe timpul controalelor executate la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare. De altfel, în lista spitalelor care funcționează fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt trei din Argeş – Spitalul de Pediatrie Piteşti, Spitalul Municipal Curtea de Argeş, Spitalul Municipal Câmpulung.

Printre concluziile raportului care fac referire la Spitalul Curtea de Argeş, dar şi la altele din judeţ, se numără următoarele – „Instalaţiile electrice se exploatează cu defecţiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor în judeţul Argeş la Spitalul de Pediatrie Piteşti – ATI, Spitalul Municipal Câmpulung – centrala termică, Spitalul Municipal Curtea de Argeş – centrala termică, Spitalul orăşenesc Sf Spiridon Mioveni- C.P. U. din incinta P+ JE+M (transfomat în unitate ATI).

Nu se asigură echiparea construcţiilor cu instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor (în Argeş la Spitalul Judeţean de Urgenta Piteşti, Spital municipal Curtea de Argeş).

Căile de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare standardizate sau nu sunt prevăzute cu instalaţii de iluminat de securitate –  Argeş, Spitalul orăşenesc„ Sf. Spiridon” Mioveni (construcţie P+ lE+M), Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Spitalul oraşenesc Regele Carol I – Costeşti, Spitalul municipal Curtea de Argeş.

Instalaţiile electrice se exploatează cu defecţiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor: judeţul Argeş – Spital de Pediatrie Piteşti – ATI, Spital Municipal Câmpulung – centrala termică, Spital Municipal Curtea de Argeş – centrala termică, Spital orăşenesc Sf. Spiridon Mioveni- C.P. U. din incinta P+ JE+M ( transformat în unitate ATI)”.

„Avem un aviz pentru perioada în care se fac lucrări. După ce lucrările se vor termina vom avea autorizaţie”

Ing. Viorel Popescu, cel care a fost director al Spitalului în ultimii doi ani şi jumătate, acum şef al Serviciului Aprovizionare, spune că în acest interval instituţia nu a plătit nicio amendă. „Avem un aviz pentru perioada în care se fac lucrări. După ce lucrările se vor termina vom avea autorizaţie aşa cum am avut şi înainte. Acum avem aviz proviozoriu, din cauza lucrărilor, autorizaţia este suspendată în această perioadă, dar peste un an, când se vor finaliza lucrările, vom avea autorizaţia”, ne-a spus Viorel Popescu. În ceea ce proveşte insralaţia electrică, recunoaşte că e veche. „Instalaţia electrică e veche, dar funcţionează conform standardelor”, spune Popescu. El crede că „raportul a fost făcut din birou”.

Săptămâna trecută prin oraş a circulat cu insistenţă un zvon conform căruia la secţia Maternitate ar fi avut loc un incident. „O lampă a stat aprinsă trei zile, s-a încălzit plasticul şi a început să fumege. Nu era nimeni în secţie şi nu s-a întâmplat nimic”, ne-a spus Viorel Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email