Spitalul cheltuieşte 2,16 miliarde pe contracte de service şi telefoane

Spitalul Curtea de Argeş a primit de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) 7,14 miliarde de lei, iar Consiliul Local a rectificat bugetul instituţiei sanitare conform solicitării făcute de conducerea spitalului. Astfel, pentru cheltuielile cu încălzit şi iluminat au fost date 1,08 miliarde de lei vechi, pentru apă, canal, gunoi, 600 de milioane, pentru poştă, telecomunicaţii 80 de milioane, pentru materiale şi prestări servicii 2,16 miliarde de lei vechi, pentru hrana oamenilor 200 de milioane, pentru medicamente 2 miliarde, pentru materiale sanitare 320 de milioane şi pentru reactivi 700 de milioane. Unele dintre sumele prevăzute a fi alocate au stârnit furia aleşilor locali.
„Cea mai mare sumă este pentru materiale şi prestări servicii. La ce se referă?!”, a întrebat Vasile Sabie, iar Constantin Panţurescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului, i-a spus că înseamnă „contractele pe care le au cu service-ul aparaturii medicale, telefoane, service calculatoare”. Aleşii au spus aproape în cor că e prea mult şi au cerut detalii, numai că nu a avut cine să le dea. S-a cerut prezenţa managerului spitalului la şedinţă sau cea a directorului economic, dar directorul Ionela Dăneţ era plecat din localitate iar directorul economic nu a venit pur şi simplu la şedinţă.
„Actul medical nu e cel dorit, mâncarea lipseşte, medicamentele la fel!”
Consilierii locali au lansat un adevărat rechizitoriu la adresa conducerii instituţiei sanitare, iar cel care a dat tonul acuzaţiilor a fost, ce de obicei, Ion Şerban. „Managerul spitalului trebuia să fie aici. Actul medical nu este cel pe care îl aşteptăm”, a spus Şerban, iar colegul său de Consiliu, Nicolae Nedelcu a mers mai departe – „Văd aici 200 de milioane în plus pentru hrană. Care hrană?!!! O cană de ceai dimineaţa, la prânz o farfurie de ciorbă şi seara o cană de compot?! Bucătăresele pleacă seara cu sacoşele pline!”, a spus Nedelcu. „La spital, mâncarea aproape că lipseşte. Cu medicamentele e aşa – dacă bolnavul e internat la un anumit doctor, are tot tratamentul. Dacă e la alt doctor trebuie să cumpere tot”, le-a povestit colegilor şi Gheorghe Mihăiţă Nastea, consilier PPDD.
Rectificarea de buget a fost făcută, pentru că activitatea spitalului nu poate fi oprită, după cum au apreciat consilierii, dar s-a discutat despre un eventual audit de la Primărie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email