SPGC nu se mai transformă în societate comercială din cauza legislaţiei

Serviciul Public de Gospodărie Comunală (SPGC) nu va mai fi transformat în societate comercială, spune directorul Ioan Ghiţă, chiar dacă primarul Nicolae Diaconu vorbea despre această acţiune încă de acum doi ani. Discuţiile erau foarte avansate, ajungându-se până la stabilirea numelui noii firme a Consiliului Local. „Până la şedinţa Consiliului Local în care va fi adoptat bugetul pe 2013 vrem ca documentaţia să fie gata, ca să se poată discuta în Consiliu despre asta. Nu văd de ce s-ar opune cineva, pentru că va fi mai bine aşa. Societatea comercială va fi a Consiliului Local, lucrările pe care le vom face vor fi aceleaşi, iar bugetul nu va suferi nicio modificare pentru că SPGC va fi societate şi nu serviciul public”, ne declara Ioan Ghiţă anul trecut, în luna martie.
Atunci, Ghiţă spunea că transformarea Serviciului va fi un lucru foarte bun. „Programul de lucrări va fi la fel, stabilit de Consiliul Local, dar avantajul este că mai putem face şi altceva. Măcar dacă facem contracte şi reparăm gropile din asfalt pe care le fac cei care repară tot felul de avarii sau sapă gropi în asfalt pentru diverse lucrări, şi tot e bine”, credea Ioan Ghiţă.
Noua societatea urma să aibă  drept acţionar unic Consiliul Local, la fel ca celelalte două firme pe care municipalitatea le deţine – SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL şi SC Aquaterm SA. Prima se ocupă de salubrizare iar cealaltă de alimentarea cu apă. Noua societate avea rolul de a completa administrarea municipiului cu partea de asfaltări şi reparaţii.
Un alt mare avantaj în transformarea SPGC în societatea comercială era acela că firma putea angaja şi alte lucrări în afara teritoriului Curţii de Argeş. „Sunt primării din jurul nostru care au probleme mai mari sau mai mici cu asfaltul, şi nu vine nimeni de la Piteşti să toarne zece roabe de asfalt. Noi, fiind aproape, ne putem ocupa de asta”, spunea Ioan Ghiţă.
De ce nu mai e bună societatea comercială
La sfârşitul lui 2013, Ioan Ghiţă îşi schimbase deja părerea. „Din cauza legislaţiei referitoare la achiziţiile publice, SPGC nu se va mai transforma în societatea comercială. Apoi, apare TVA de 24 la sută, ceea ce nu e deloc bine. Staţia de asfalt lucrează şi acum în parametri şi la capacitate”, a declarat Ioan Ghiţă acum. Şi primarul Diaconu a dat înapoi, dar nu atât de mult ca Ghiţă. „Există ideea reorganizării, dar nu am stabilit exact ce şi cum”, a spus şi primarul, deşi tot el explica, în 2013, că documentaţia pentru transformarea serviciului public în societate cu răspundere limitată este aproape gata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email