Spectacolele Corului Orfeu – apreciate în Europa


În luna martie, Corul „Orfeu” al Casei de Cultură „George Topârceanu” a primit o invitaţie, pentru a participa la Festivalul Internaţional de la Riga, Letonia. Astfel, pe 20 aprilie, membrii corului „Orfeu”, însoţiţi de Cristian Mitrofan, directorul Casei de Cultură, au plecat în Letonia, unde au susţinut, în cadrul festivalului, două concerte. „M-am bucurat foarte mult când am primit invitaţia la acest Festival Internaţional, care vă pot spune că este unul dintre cele mai puternice din Europa. De asemenea, la acest festival au participat unii dintre cei mai mari muzicieni. Noi am întors de fapt vizita lor, care a avut loc în municipiul Piteşti, la „Festivalul D.G. Kiriac”. Această participare a corului „Orfeu”, la festivalul din Letonia a fost posibilă cu sprijinul doamnei Gabriela Pendiuc şi cu la domnului Constantin Nicolescu, cărora le mulţumim foarte mult”, a spus Cristian Mitrofan. La primul concert susţinut în Letonia, la Jelgava, Corul „Orfeu”, a prezentat un repertoriu care a cuprins muzică religioasă. Printre piesele interpretate s-au regăsit „Doamne buzele mele”, „Miluieşte-mă Dumnezeule”, „Cămara ta Mântuitorul meu”, şi multe altele. Pe 26 aprilie, la Riga, Corul „Orfeu” a prezentat câteva melodii din folclorul românesc, printre care „Doruleţ, doruleţule”, „Brâul amestecat” şi „Doina Sol”.
„Concertul de muzică religioasă, sacră a fost susţinut în catedrala „Sfânta Ana”, iar la Riga spectacolul a fost găzduit de o sală asemănătoare cu cea a Operei Naţionale din Bucureşti. Am fost foarte apreciaţi de public în ambele concerte. Spectatorii ne-au aplaudat în picioare. Foarte multă lume a crezut că suntem un cor format din muzicieni profesionişti. Le-a plăcut foarte mult evoluţia noastră pe scenă”, ne-a spus directorul Casei de Cultură. În cele câteva zile petrecute în Letonia, delegaţia din Curtea de Argeş a vizitat şi cele două localităţi în care au concertat. „Am vizitat şi noi Riga şi Jelgava. Am întâlnit aici oameni primitori, calzi şi pot spune că ne-am simţit foarte bine. La întoarcere am vizitat şi Kaunas, fosta capitală a Lituaniei. Am avut norocul să avem şi o vreme frumoasă. Însă, acest lucru nu cred că s-ar fi întâmplat dacă nu aveam binecuvântarea Prea Sfinţitului Calinic, Episcop al Argeşului şi Muscelului. Până să ajungem noi în Letonia acolo era o vreme foarte urâtă, dar în timpul petrecut acolo a fost foarte frumos”, a spus Cristian Mitrofan.
Înregistrările concertelor susţinute de Corul „Orfeu” în Letonia, vor fi transmise şi pe câteva posturi de televiziune. „Se doreşte transmitere concertelor pe posturile Trinitas TV, TVR Cultural, dar şi pe WEST TV. „Am fost însoţiţi în Letonia şi de doi cameramani. Avem în plan realizarea unui DVD de prezentare al corului, care va fi editat în două limbi, engleză şi română. Vom mai realiza pliante şi afişe cu Corul „Orfeu””, ne-a informat directorul Casei de Cultură. În perioada următoare corul Casei de Cultură va mai participa la câteva acţiuni importante. „ La prima repetiţie a corului vom organiza o reuniune în care vom schimba câteva impresii din Letonia. Pe 24 mai vom concerta alături de Corul „Madrigal”, la Mănăstirea Curtea de Argeş. Am fost invitaţi şi la aniversarea corului „Glasul Chioarului”, din Şoncuţa Mare, Maramureş”, a spus Cristian Mitrofan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email