Specialiştii USL au analizat situaţia din domeniul sănătăţii

Amfiteatrul Muzeului Judeţean Argeş a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, Reuniunea pentru Strategii şi Programe în domeniul Sănătăţii a Uniunii Social Liberale. Specialişti din cadrul PSD, PNL şi PC au analizat, împreună cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din domeniu şi ai asociaţiilor de pacienţi, principiile viitorului program de guvernare al USL în domeniul sănătăţii. Moderatorii sesiunilor de dezbateri au fost preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, preşedintele PSD Argeş, Constantin Nicolescu, vicepreşedintele Departamentului de Sănătate al PSD, doctorul Alexandru Rafila şi vicepreşedintele PSD Argeş, doctorul Dan Manu. „Am avut ca invitaţi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale medicilor, ale farmaciştilor, ale asistenţilor medicali, împreună cu care am încercat să generăm o serie de concluzii care să fie o bază de discuţii pentru un viitor program de guvernare al USL. Aceste discuţii vor continua, nu este vorba de o poziţie finală a USL, aceste principii constituie preocupări ale noastre”, a declarat, după încheierea dezbaterilor, doctorul Alexandru Rafila, vicepreşedintele Departamentului de Sănătate al PSD.
Se doreşte creşterea bugetului pentru sănătate la 6% din PIB
Participanţii la dezbateri au căzut de acord ca fondurile existente să fie folosite „integral şi transparent” pentru sănătatea cetăţenilor din România, iar creşterea procentajului din PIB alocat sănătăţii să se facă progresiv, în decurs de câţiva ani, de la nivelul actual de aproximativ 3,8%, până la 6%, nivelul minim la nivelul Uniunii Europene. Un alt subiect a fost cel referitor la pachetul social de servicii de sănătate, care va fi bazat pe nevoi şi pe costuri reale, modul de acordare şi de finanţare a acestui pachet urmând să fie diferenţiat în funcţie de categoriile de beneficiari. S-a mai vorbit despre regândirea programelor naţionale de sănătate şi dezvoltarea unor programe la nivel regional, ţinând cont de patologiile specifice, precum şi despre remodelarea procesului de descentralizare, prin acordarea unor puteri reale autorităţilor locale.
Un ultim punct asupra căruia participanţii la discuţii au căzut de acord este cel referitor la lărgirea accesului populaţiei la servicii de sănătate, în special la cele de medicină primară, medicină de familie şi din ambulatoriile de specialitate. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, prezent la discuţii, a apreciat disponibilitatea la dialog arătată de reprezentanţii celor trei formaţiuni politice care compun USL. „Nu este foarte simplu să pregăteşti soluţii comune într-un domeniu în care abordările nu au fost întotdeauna identice, ba chiar, de multe ori, au fost foarte diferite. Acest efort intern îl realizăm în primul rând prin discuţii, iar aceste discuţii vor continua”, a spus Adrian Năstase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email