Şoseaua Cicăneşti – Şuici, cel mai prost drum judeţean din ţară

Sunt multe drumuri proaste în Argeş, dar parcă cel care face legătura între comunele Cicăneşti şi Şuici este campion. Comuna Cicăneşti are mai toate uliţele asfaltete, iar la Şuici e aproape la fel. Legătura dintre ele însă, drum judeţean, este dezastruoasă. La Cicăneşti, DJ 703 H este o potecă ceva mai lată, cu gropi de jumătate de metru, cu şanţuri pe mijlocul ei şi cu bolovani care abia pot fi luaţi în braţe de un bărbat zdravăn. Denumirea de drum judeţean este o jignire adusă definiţiei acestui tip de drum.

Peisaje superbe, dar dacă te uiţi doar în sus!

Un drum comunal, asfaltat, se termină brusc, iar coşmarul denumit DJ 703 H începe la Cicăneşti cu un peisaj superb. Superb dacă te uiţi doar în sus, şi te deplasezi cu un autovehicul cu roţi foarte mari, gen monster truck. Aşa nu rişti să se răstoarne maşina, căci autovehiculele normale nu pot face faţă „şoselei”. Şi pe jos drumul e greu accesibil, pentru că efectiv nu poţi să mergi din cauza adânciturilor şi a pietrelor. Mai mult te caţeri decât mergi. Mai sus, spre Şuici, pădurea e la fel de frumoasă şi plină de culori. Drumul şerpuieşte printre copaci la fel  – şanţuri adânci şi noroi până la gleznă dacă a plouat chiar şi cu o săptămână în urmă. La graniţa dintre cele două localităţi în faţa ochilor ţi se deschide o privelşlte minunată. Minunată pentru cei care mai au putere să se uite, căci dacă ai mers pe jos, chiar dacă nu sunt mai mult de doi kikometri, te prăbuşeşti la pământ cu picioarele distruse. Oricum la maşină ai renunţat la începutul drumului căci ori s-a rupt în şanţ, ori baia de ulei a fost spartă de vreun bolovan pe care nu puteai să îl ocoleşti.

Culmea, turiştii vin des vara pe aici, asta pentru că GPS-ul semnalizează un drum judeţean pe care dacă îl urmezi faci o economie de peste 20 de kilometri. Sătenii care au case în zonă ne-au spus că au văzut cu ochii lor maşinile stricate şi turiştii furioşi. „Eu lucram la casă, aici, şi auzeam poc poc! Mă uitam, şi vedeam câte unul care cobora din maşină şi se uita a pagubă la ea”, ne-a mărturisit un localnic.

Ce se poate face

DJ 703 H este aşadar drum judeţean deci e responsabilitatea Consiliului Judeţean să îl repare. Acum poate cu atât mai mult cu cât dacă autostrada Piteşti – Sibiu se va face, acesta ar putea fi drumul pe care ar putea fi cărate materialele pentru autostradă. De altfel, reprezentanţi ai conducerii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) se luptă de luni bune să convingă șefii de justețea acestui proiect. Ar fi vorba de repararea a aproximativ 60 de kilometri de drum județean și național între localitățile Curtea de Argeș, județul Argeș, și Câineni, județul Vâlcea, la ieșirea de pe Valea Oltului spre Sibiu. Ruta menționată este formată din drumul județean DJ 703H aflat pe teritoriul județului Argeș care se continuă cu DN 7D pe raza județului Vâlcea, până la intersecția cu DN7 în zona localității Câineni, la 20 de kilometri de Sibiu.

Repararea drumului ar costa 150 de milioane de euro. Din acești bani platforma drumului poate fi lărgită la zece metri iar întreaga șosea va putea fi asfaltată. Spre deosebire de actuala rută care pornește de la Pitești către Râmnicu Vâlcea și apoi urcă spre nord pe Valea Oltului, ruta DJ 703H-DN 7D traversează direct zona de deal și munte între Curtea de Argeș și Câineni scurtând distanța cu câteva zeci de kilometri.

Modernizarea celor două drumuri poate fi o alternativă de moment la autostrada Sibiu Pitești, în condițiile în care realizarea acesteia este de durată. Traseul autostrăzii nu este finalizat, nu există definitivat studiul de fezabilitate, iar un termen optimist pentru deschiderea traficului este de abia 2021.

Speranţe la CNADNR. Degeaba.

Această variantă nu a fost discutată la modul serios la CNADNR, astfel încât speranţele argeşenilor şi ale turiştilor sunt la Consiliul Judeţean. De altfel, în lista obiectivelor de investiții ale Consiliului Județean Argeș propuse pentru 2016 se află şiModernizare DJ 704 G Albești (DN 7 C) – Cicănești – Șuici (DJ 703 H), km 0+000 – 13+500, L = 13,500 km, în comunele Albești de Argeș, Cicănești și Șuici”, precum şi „Modernizare pe DJ 703 G Limita județului Vâlcea – Ianculești – Șuici (DJ 703 H), km 14+000 – 20+211, L = 6,211 km, comuna Șuici”. Programul a fost aprobat la începutul anului, iar până în decembrie mai e puţin, aşa că şi aceste speranţe par zadarnice.

Şi totuşi, se poate. La alţii.

Drumul Domniţelordenumirea sub care mai este cunoscut drumul judeţean Călimăneşti  (Vâlcea)- Văleni (Argeş), a fost propus pentru finanţare în vederea reabilitării la ADR Craiova şi a primit aviz de eligibilitate, urmând ca după 19 noiembrie când se va deschide sesiunea să obţină şi finanţare, a declarat pentru Agerpres  Ion Buşagă, primarul localităţii vâlcene Berislăveşti. Localitatea este traversată pe cea mai mare porţiune de acest drum, care de altfel va lega în viitor şi staţiunea vâlceană de viitoarea autostradă Sibiu – Piteşti. Unii pot, deci. La noi, în Argeş, e mai greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email