Soprana Marta Sandu Ofrim: „De ce conacul de la Arefu al întemeietorului Operei Naționale, George Stephanescu, este neinteresant pentru autorități?!”

Cunoscuta și apreciata soprană Marta Sandu Ofrim, originară din Curtea de Argeș, trage un semnal de alarmă cu privire la nepăsarea autorităților în cazul vânzării conacului fondatorului Operei Naționale, George Stephanescu. Casa de la Arefu este scoasă la vânzare, iar Statul nu și-a exprimat intenția să o cumpere, deși este o valoare națională.

„Undeva pe Valea Argeșului, într-un loc paradisiac, la Arefu, se află conacul în care a trăit și a creat George Stephanescu (1843-1925), fondatorul Operei Naționale, muzicianul care a compus prima simfonie română, dirijor la Teatrul Național, profesor de canto și operă la Conservatorul din București, având 37 de serii de elevi (fapt nemaiîntâlnit), creatorul școlii de canto, personalitate emblematică, inovatoare, a scenei lirice românești, acolo unde marea soprană Hariclea Darclee și pictorul Luchian se inspirau și se recreau, acolo pe unde de asemenea au trecut, s-au inspirat și au creat mari personalități ale culturii românești. Într-un mod elegant dar disperat familia marelui muzician face mari eforturi să atragă atenția autorităților pentru a fi păstrată memoria valorilor naționale. În ce Românie trăim când autoritățile locale și Ministerul Culturii nu-și rezervă dreptul de preemțiune asupra monumentului de tip B, deși acesta ar fi necesar să treacă în patrimoniul cultural de tip A!! Toți au refuzat!! Doar pentru autorități, nu și pentru români, aceste valori nu contează, nici măcar faptul că în urmă cu 125 de ani Puccini compunea opera Tosca pentru Haricleea Darclee,iar mărturiile confirmă cât de bine se simțea marea soprană româncă la Arefu, nici măcar faptul că Ștefan Luchian a pictat la Arefu sau ce colecții se află acolo! Această cauză, a familiei Stephanescu, a ajuns să fie susținută de un agent imobiliar, mare iubitor de artă, care transmite, la rându-i semnale către autorități fără a se concretiza NIMIC! DAȚI UN ‘’SEARCH’’, STIMAȚI EDILI ȘI INFORMAȚI-VĂ CINE A CONSTRUIT, TRĂIT ȘI CĂLCAT LOCUL LA CASA MEMORIALĂ GEORGE STEPHNESCU, LA AREFU, JUD. ARGEȘ!!!….

Toate acestea, și multe altele în timp ce „vila de 1.200 mp, cu subsol, parter și etaj, garaj și cabină de pază la poartă a statului, până nu de mult, sediu de partid, de câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reședință pentru o singură familie, după cum scrie în autorizația de construire obținută de Recorder”, potrivit investigației Recorder. Vila aparține de RA-APPS, iar cei 7 milioane de euro investiți pentru renovare și amenajare vin de la bugetul de stat. Pentru lucrări nu s-au făcut licitații’’, indică Recorder, scrie Marta Sandu Ofrim.

Foto b365.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email