Societatea de Salubritate a cumpărat pistol cu tranchilizante pentru câini

Tarifele pentru „tratamente medicale ocazionale la animalele bolnave” percepute de Societatea de Salubritate au fost supuse aprobării Consiliului Local la ultima şedinţă. Referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre e varză. Face referire la o hotărâre anterioară prin care chipurile ar fi fost aprobat Regulamentul serviciului comunitar de gestionare a câinilor fără stăpân, dar hotărârea cu pricina se referă la salubrizarea parcului de la Centrul de Cultură şi Arte.

Tarifele propuse şi adoptate de Consiliul Local ca urmare a propunerii Societăţii de Salubritate şi a referatului citat sunt extrem de mari, chiar dacă sunt aceleaşi din 2013. Astfel, capturarea unui câine costă 5,46 de lei pe zi, cazarea 4,31 de lei pe zi, hrana 1,5 lei pe zi, incinerarea cadavrului 52 de lei, eutanasierea 65,6 lei, examinarea clinică 6 lei, identificarea prin crotaliere 12,45 lei, deparazitarea 5,2 lei lotizarea, adică luarea lui din maşina hingherilor şi coborârea în curtea adăpostului, 4,5 lei pentru fiecare câine, anestezia 17,8 lei, tratamentul post operatoriu la femele 19,2 lei, sterilizarea femelelor 46,5 lei, fiecare, tratamente post operatorii masculi 12,8 lei, sterilizare masculi 22,02 lei, vaccinarea antirabică10,4 lei, tratamente ocazionale la animalele bolnave 40 de lei, montat microcip, înregistrarea în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân şi eliberarea carnetului de sănătate 23,5 lei, încărcat săgeată tranchilizant 3,5 lei pentru fiecare kilogram de animal, deplasare medic în teren 85 de lei pe oră.

Nu acestea sunt însă costurile finale, căci la ele se adaugă profitul societăţii de 3 la sută şi TVA-ul de 24 la sută.

Dacu bani mai puţini nu găsiţi?!

Acestea sunt preţurile date de doctorul veterinar Nicolae Radu Societăţii de Salubritate. Medicul şi societatea Consiliului Local sunt colaboratori vechi. Specialiştii spun însă că sunt preţuri mari, şi că s-ar putea găsi şi pe mai puţin cineva dispus să facă atâtea operaţii pentru câini.

Să  facem un calcul. Să zicem că a fost capturat un câine, a fost cazat, hrănit, examinat clinic, identificat prin crotaliere, deparazitat, lotizat, sterilizat, tratat post operator, vaccinat antirabic, i-a fost montat microcip, a fost înregistrat în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân şi i-a fost eliberat carnetul de sănătate, câinele are 20 de kilograme,  iar medicul s-a deplasat pe teren jumătate de oră. Pentru toate acestea Societatea de Salubritate cheltuieşte nu mai puţin de 207,51 de lei. Pe zi! De fapt, asta este ceea ce cere doctorul Radu, căci costul real al operaţiunii este de aproape 300 de lei. Dacă mai adăugăm şi alte cheltuieli din listă ajungem la 400.

 

Dacă facem o comparaţie cu cât plăteşte municipalitatea pentru masa unui copil la creşă, vreo 16 lei pe zi, atunci suma pare uriaşă. Aşa cum şi este, de fapt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email