Societatea Aquaterm, aproape de închidere

Societatea Aquaterm este obiectul unei complexe analize a activităţii sale de la înfiinţare, în 1998, şi până astăzi. Municipalitatea a comandat BDO BUSINESS ADVISORY S.R.L.din Bucureşti o evaluare a SC Aquaterm şi creionarea perspectivelor de dezvoltare. Evaluarea e gata şi va fi prezentată la Adunarea Generală a Asociaţilor Aquaterm, Consiliul Local adică, la întrunirea de pe 19 februarie. Analiza arată multele probleme pe care le are Aquaterm dar şi direcţia în care trebuie să se îndrepte, adică spre preluarea de către un operator regional.

La aceeaşi Adunare Generală membrii Consiliului de Administraţie îşi vor intra în atribuţii, tot atunci urmând să fie stabilită indemnizaţia acestora. Consiliul de Administraţie al Aquaterm este format din omul de afaceri Dumitru Giuclea, juristul Mihai Stoicescu, ecomonistul Ionuţ Andrei, jurista Claudia Mihăilescu şi funcţionarul public Adriana Ciorbaru.

Consiliul de Administraţie va trebui ca începând chiar de pe 20 februarie să angajeze director sau directori, dat fiind faptul că actualului administrator, Gabriel Nastea, îi expiră mandatul pe 19 februarie, când Consiliul de Administraţie îşi intră în drepturi. Potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 109 din 2011, referitoare la guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, „consiliul de administrație deleagă conducerea societății unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general.Directorii pot fi numiți dintre administratori, care devin astfel administratori executivi, sau din afara consiliului de administrație.  Președintele consiliului de administrație al societății nu poate fi numit și director general. Directorii sunt numiți de consiliul de administrație, la recomandarea comitetului de nominalizare. Consiliul de administrație poate decide să fie asistat sau ca selecția să fie efectuată de un expert independent, persoană fizică sau juridică, specializată în recrutarea resurselor umane, ale cărui servicii sunt contractate în condițiile legii”.

De unde pleacă noul operator

Societatea care a evaluat Aquaterm ştie exact de unde va pleca noul operator de apă  şi canal, dacă propunerea făcută va fi luată în seamă de Adunarea Generală, şi sunt toate şansele să se întâmple asta pentru că aleşii locali au aflatdirect de la sursă care sunt problemele şi mai ales perspectivele pe care Aquaterm (nu) le are.

Apa care ajunge la robinetele din Curtea de Argeş  este captată din canalul de fugă al hidrocentralei de la Căpăţâneni, apă care vine din lacul de acumulare Vidraru. Aici sunt câteva probleme – pompele electrice folosite la captare au fost duse la staţia de la Oeşti  în 1974, dar nici atunci nu erau noi, ci la mâna a doua. Fuseseră folosite probabil la irigaţii, spun specialiştii. Aceste trei pompe sunt mari consumatoare de energie, iar dacă se opreşte curentul la Oeşti, Curtea de Argeş rămâne fără apă pentru că nu există un generator acolo care să le poată ţine în funcţiune până la remedierea avariei la reţeaua electrică.

Mai departe, de la captare apa ajunge la staţia de tratare de la Cerbureni. Aici trece printr-un start de nisip cuarţos care nu a mai fost schimbat de 15 ani, dar laboratorul în care se fac analize, acreditat conform legii, ne spune zilnic că apa este potabilă, mai exact „acceptabilă”. Şi aici sunt pompe şi altele asemenea vechi, dar administratorul Gabriel Nastea şi şeful staţiei de la Cerbureni ne asigură că apa este potabilă şi mărturisesc faptul că ei beau apă de la robinet fără teamă.

De la Cerbureni, apa ajunge la Curtea de Argeş prin conducte vechi de zeci de ani, unele având peste 60 de ani de când au fost montate. În oraş, situaţia este la fel de rea. Aceleaşi conducte vechi care se sparg foarte des dau dureri de cap argeşenilor şi celor de la Aquaterm în egală măsură. Primilor, pentru că rămân mereu fără apă, celorlalţi pentru că sunt nevoiţi să meargă la avarii cu o utilitară pe care o aleargă toată scoietatea, că nu au materiale performante şi nici mare lucru de făcut în afară de a cârpi gaura din conductă pentru a apărea alta lângă ea, săptămâna viitoare cel mai tărziu.

Ce e de făcut

E clar că se poate face un singur lucru. Trebuie înlocuite conductele, iar asta e greu, costisitor şi aduce mult disconfort cetăţenilor.  Din 1998, de când a fost înfiinţată SC Aquaterm, şi până în 2019 s-ar fi putut schimba toate, dar nu s-a făcut asta. În schimb, s-a cârpit, uneori cu fuior de cânepă, s-au pus materiale de slabă calitate care au crăpat rapid, iar unele lucrări de canalizare (a se vedea strada Nordului, unde canalizarea a fost făcută de SC  Nordco şi după puţini ani de când lucrarea a fost dată în folosinţă au apărut probleme grave) au fost făcute foarte prost, după cum spun specialiştii.

Operatorul care va veni, dacă va veni, va trebui să investească bani mulţi că să rezolve câte ceva. O parte din sumă se va regăsi în tarifele majorate cu 30% la apă şi canal, majorarae care va intra în vigoare cât de curând, iar alţi bani ar putea fi luaţi din fonduri europene. Creşterea tarifelor e certă, proiectele cu finanţare europeană sunt de durată.

Societatea Aquaterm nu mai are mult de trăit, cel puţin nu în această formulă. Noul operator va avea probabil o filială la Curtea de Argeş, la care vor lucra unii dintre angajaţii actuali ai Aquaterm. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email