Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie

Pe 8 noiembrie, în fiecare an, creştinii ortodocşi din municipiul nostru sărbătoresc ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavril, despre care se spune că ar fi căpeteniile îngerilor. În calendarul popular soborul Sfinţilor Mihail şi Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului. Despre Arhanghelul Mihail se ştie că este conducătorul oştilor cereşti-îngereşti, iar despre Arhanghelul Gavril ştim că este vestitorul Fecioarei Maria că va naşte pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.Se obişnuieşte ca în ziua de Sfântul Mihail şi Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail şi Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morţilor, aceste ofrande numindu-se popular „Moşii de Arhangheli”.
Tradiţii şi obieciuri
Legat de această sărbătoare există şi numeroase obiceiuri şi superstiţii. Astfel, în ceea ce priveste vremea, 8 noiembrie este zi de hotar între toamnă şi iarnă. Începând de acum, iarna este eliberată puţin câte puţin şi nu dintr-o dată. Tradiţia populară spune că între sărbătoarea Arhanghelilor şi Crăciun trebuie să existe trei-patru zile calde, senine, luminoase, numite “vara iernii”. În zonele de munte, cei doi Arhangheli erau consideraţi ocrotitori ai oilor. De ziua lor, când ciobanii sărbătoreau „năpustitul areţilor”, adică slobozitul berbecilor între oi, pentru împerechere, făceau turte mari, din mălai, pe care le aruncau în mijlocul oilor. Dacă turta pica pe pământ cu faţa în sus, anunţa o primăvară fertilă, cu mulţi miei. Turta picată cu faţa în jos prevestea oi sterpe, fără rod. Pe 8 noiembrie, de ziua Arhanghelilor, nu se lucrează, nu se face treabă, cei care nu se supun acestei interdicţii urmând să aibă parte de chin mare la vremea morţii. Oamenii trebuie sa meargă la biserică, să aprindă lumânări, să se roage pentru belşug şi sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email