Şobolanii şi-au făcut culcuş în izolaţia exterioară a blocurilor

Programul de reabilitare termică a blocurilor a ajuns şi la Curtea de Argeş şi aproape s-a încheiat. Nu mai sunt multe blocuri care să nu fi fost izolate la exterior, dar neimplicarea Primăriei a dus la crearea unor situaţii groteşti. Blocurile sunt vopsite în toate culorile curcubeului, chiar dacă sunt legate unele de altele. Asta a fost problema iniţială, căci acum a mai apărut una – izolaţia exterioară, făcută în multe locuri după ureche, fără proiect şi specialişti, începe să se strice, iar prin ea îşi fac loc şobolanii şi insectele.

„O vecină, Vetuţa, a zis că e bine să facem blocul roz, şi aşa a rămas. Acum nu ne mai place culoarea la niciunul”, spune Mariana Popovici din Curtea de Argeş. Oraşul nu mai are termoficare centralizată de mulţi ani, iar locuitorii blocurilor şi-au montat centrale termice de apartament. Facturile la gaze au tot crescut, iar argeşenii au început să caute soluţii pentru micşorarea acestora. Cea mai simplă a părut izolarea termică exterioară a clădirilor, dar nu a existat un proiect unitar, iar rezultatele îmbunătăţirii confortului sunt urâte. „Arată aiurea colorate diferit aşa. Nimeni nu ne-a ajutat de la Primărie, totul am făcut pe banii noştri. Spre exemplu, noi am plătit 35 de milioane pentru un apartament de patru camere pentru izolaţia termică. Acum e mai bine, sunt 26 de grade înăuntru, e suportabil, chiar dacă afară sunt 35 de grade”, spune Elena B.

Primăria nu a avut bani pentru reabilitare

Conform legii, Primăria ar fi trebuit să suporte o treime din costul reabilitării, o altă treime venea de la Guvern, iar locatarii dădeau restul de bani. La Curtea de Argeş nu s-a întâmplat aşa, pentru că Primăria nu a avut bani pentru reabilitarea blocurilor. Autorizaţiile eliberate pentru lucrările de reabilitare nu au prevăzut şi culoarea în care va fi vopsit blocul, iar cartierele au ajuns să arate ca iarmaroacele.

Acolo unde blocul construit acum 40 de ani era verde, locatarii au vopsit o scară tot în verde, numai că noua culoare nu are nicio legătură cu ce e pe restul clădirii. În anumite cazuri, argeşenii au preferat să lasă faţadele gri, dar e o altă nuanţă faţă de cea veche. Două blocuri învecinate zgârie retina – unul e portocaliu iar altul e galben murdar. „Nu e deloc frumos, dar asta e”, spune Ion P.

Lipsa banilor se răzbună

Faptul că lucrările, în cea mai mare parte a lor, au fost făcute după ureche se vede acum, la câţiva ani după transformarea oraşului în iarmaroc. Pe strada Elena Cuza, la Ivancea sau pe Banu Mărăcine, acolo unde au fost făcute primele reabilitări, structura exterioară a început să se strice. „Au intrat şobolanii prin vata aia minerală sau ce dracuo fi, şi se aud la geamuri. Ne e frică să nu iasă pe la balcoane şi să facă găuri în zid”, se plânge Marius Donoiu.

La Ivancea, şobolanii au adevărate colonii în zona ghenelor de gunoi, iar cetăţenii spun că şi-au făcut culcuş şi la parterul blocurilor, în izolaţia exterioară. „Urcă încet, încet până la etajele superioare. Nu ştiu cum vor arăta blocurile astea peste un an, doi, după ce izolaţia se va strica definitiv. O să fie vai de noi”, mărturiseşte bărbatul.

 

Cum nicio autoritate nu s-a implicat serios în urmărirea lucrărilor conform autorizaţiei de construire eliberate, e de aşteptat ca dezastrul să fie mare şi unanim. Cele mai multe dintre blocurile din municipiu au fost reabilitate într-un interval de doi, maxim trei ani, dar dezastrul a început deja să se vadă. În doi ani va fi deplin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email