În perioada verii tineri argeşeni obişnuiesc să poarte ţinute lejere, tricouri şi pantaloni scurţi care le scot foarte mult în evidenţă corpul. Pentru a avea un „look” cât mai atrăgător atât băieţii cât şi fetele merg la sala de forţă sau la fitness.
Bărbaţii se străduiesc să arate cât mai bine, chiar dacă acest lucru înseamnă ore întregi în care „trag de fiare” la sală sau îşi „lucrează muşchii” şi în particular acasă. Astfel, ne-am decis să mergem la o sală de forţă pentru a vedea cum se pregătesc argeşenii. În jurul orei 10:00 au început să apară primii clienţi. Fiecare are programul bine stabilit şi îl respectă cu sfinţenie pentru ca rezultatele să fie imediate şi sigure. „Vin la sală de patru ori pe săptămână. Am început acum câţiva ani să practic „trasul de fiare” la îndemnul unor colegi. Ei au renunţat între timp, dar mie mi-a plăcut foarte mult şi am continuat. Îmi place să am un corp frumos şi lucrat. Nu cred că aş rezista fără sală. Am un program pe care îl respect. Recunosc că de ceva timp am început să i-au şi proteine pentru a arăta mai bine. Însă, îi sfătuiesc pe cei care vor sa facă acest lucru să renunţe pentru că mai târziu când vor renunţa la acestea nu vor mai arăta la fel”, spune Andrei.
Face „piept” cu o greutate de 160 de kilograme
La sala de forţă cine ridică „fiarele” cel mai grele este foarte apreciat de ceilalţi. Aproape fiecare sală de forţă are un asemenea „lider”, pe care toţi îl urmăresc cu privirea în fiecare zi. Dan are 28 de ani şi vine de foarte mult timp la sală. A ajuns la performanţa de a face „piept” cu o greutate de 160 de kilograme. După ce a lăsat greutăţile jos l-am rugat să ne explice cum a reuşit acest lucru. „După multă muncă şi antrenament am ajuns la performanţa asta. Cu braţele lucrez cu 70 de kilograme. Vreau să trec însă de aceste bariere şi să reuşesc cu mai mult”, explică Dan. Lângă el un alt tânăr luptă din răsputeri să atingă aceeaşi performanţă. „Din ultimul an de liceu am început să vin la forţă. Am vreo doi ani. Acum ridic pentru spate 100 de kilograme, dar vreau ca peste câteva luni să ajung la 120. Mă mai ajută şi Dan cu nişte sfaturi cu câte o dietă. Sper să reuşesc”, spune optimist Victor. Instructorii spun că au la sală clienţi de toate vârstele.
Grupele muşchi preferate de către băieţi pentru a fi lucrate sunt pectoralii şi braţele
Un abonament la sală costă 50 de lei pentru elevi şi 70 de lei pentru persoanele adulte. „Avem mulţi clienţi. Vin şi fete şi băieţi de toate vârstele. Dimineaţa vin mai mulţi elevi, iar seara sunt foarte multe fete, care vin să facă antrenamente de întreţinere. Cele mai aglomerate perioade la sala de forţă sunt de sărbători, atunci când foarte mulţi oameni vin să dea jos kilogramele în plus acumulate. Însă, acei clienţi vin pentru maxim o lună de zile, iar apoi renunţă. Clienţii fideli vin zilnic de ani de zile”, explică unul dintre instructorii săli de forţă. Grupele de muşchi preferate de către băieţi pentru a fi lucrate sunt pectoralii şi braţele. Foarte mulţi lucrează pentru o dezvoltare cât mai eficientă a acestor grupe de muşchi. „Lucrez mai mult piept şi braţe. La picioare mai puţin pentru că le am formate. Mai merg să şi alerg în afară de sală”, spune Vlad. Pentru argeşeni care doresc să acumuleze masă musculară alimentaţia este foarte importantă. „Alimentaţia nu trebuie să conţină prăjeli şi produse fast-food. Mesele trebuie să conţină cantităţi medii de carbohidraţi, respectiv pâine neagră sau graham, orez şi cartofi. La acestea se adaugă multe proteine, respectiv carne de peşte, pui sau vită la grătar”, explică instructorul.
Argeşenii fac sport şi la domiciliu
Mai sunt şi persoane care vor să facă sport acasă. Acestea îşi achiziţionează aparate clasice precum benzi de alergat, biciclete sau aparate multifuncţionale. De la domiciliul sportivilor nu trebuie să lipsească nici mingea pentru exerciţii de gimnastică de întreţinere sau terapeutică. „Dezavantajele sportului acasă este că nu primeşti sfaturile unor profesionişti şi poţi face excese. Totuşi, pentru cei ocupaţi, fitnessul la domiciliu are şi avantaje: pot practica când vor ei”, spun instructorii. Tinerele care merg la sală pentru a slăbi trebuie să respecte următoarele sfaturi:
n 3 antrenamente pe săptămână, maximum 4;
n 3 mese pe zi;
n şedinţa trebuie să dureze 50 de minute maximum o oră;
n trebuie să folosească greutăţi mici, cu repetări multe;
n este nevoie să consume mai puţini carbohidraţi şi mai multe proteine;
n să lucreze de două ori pe săptămână aceleaşi grupe de muşchi;
n să consume minimum 2 litri de apă pe zi;
n o dată sau de două ori pe săptămână, saună, pentru a elimina toxinele din corp.