Slalom cu căruciorul printre maşini

Pietonii din Curtea de Argeş se lovesc de nenumărate ori de obstacole, precum lipsa ori trotuarele degradate sau maşinile parcate pe ambele părţi ale trotuarelor. Cei care merg pe jos nu au alte variante decât să se strecoare cu mare abilitate printre maşini sau să meargă pe partea carosabilă cu riscul de a fi accidentaţi de maşini. Astfel de situaţii au loc în aproape toate cartierele din municipiu, iar un exemplu în acest sens este strada Matei Basarab, care face legătura dintre strada Despina Doamna şi Bulevardul Basarabilor.

Riscă să fie loviţi chiar de ambulanţe

Argeşenii care locuiesc în zonă povestesc că din cauza maşinilor parcate pe trotuare trebuie să circule pe carosabil şi riscă să fie loviţi chiar de ambulanţele care trec frecvent pe strada respectivă. „Sunt multe maşini parcate zilnic aici. Desigur, unele din autovehiculele parcate pe trotuar sunt ale riveranilor, care, din comoditate, şi le lasă în stradă. Este periculos să circulăm pe carosabil, strada e îngustă, mereu trebuie să te fereşti de maşini, iar în plus mai trec pe aici şi ambulanţele care merg la spital”, spune Adriana. „Mi-e groază să ies la plimbare cu copilul meu în cărucior pentru că, pur şi simplu, nu ai pe unde circula. Singura varianta care îţi rămâne e să mergi pe stradă şi să te fereşti de maşini. De mai multe ori era să ne lovească pe amândoi câte o maşină, şi tot ei ne claxonau şi înjurau”, povestea un părinte.

Haos la Şcoală „Mircea cel Bătrân”

O altă arteră rutieră cu foarte multe probleme este strada Nevers, mai precis strada care trece prin faţă clădirii Administraţiei Finanţelor Publice. Acolo, de câţiva ani s-au dat în folosinţă blocurile ANL, în care locuiesc în general familii tinere, care au copii mici. Pietonii se plâng că şi pe strada cu nume european conducătorii auto fac legea. Aceştia conduc cu viteză şi parchează pe ambele trotuare şi astfel trecătorii sunt obligaţi să meargă printre maşini. „Am ajuns la exasperare! Eu locuiesc într-un ANL şi de fiecare dată când ies la plimbare cu băieţelul meu, pe care-l duc în căruţ, există o problema: riscăm să fim loviţi de şoferii inconştienţi care merg cu viteză! De multe ori sunt nevoită să fac slalom cu căruţul printre maşini, şi nu sunt doar un caz izolat”, ne-a spus Corina Pop.

În această zona a oraşului există o instituţie de învăţământ, Şcoală Generală “Mircea cel Bătrân”, de pe strada Banu Mărăcine. Situaţia este la fel şi acolo. Când se termină orele de curs, începe haosul. Părinţii îşi aşteaptă copiii la ieşire şi îşi lasă maşinile parcate pe unde apucă fiecare, chiar şi câte două în rând. „Este o situaţie de coşmar aici… Eu nu am maşină şi vin pe jos să-mi iau copiii de la şcoală, deoarece îmi este frică să nu li se întâmple ceva pe drum, la întoarcere”, ne-a spus Irina Florescu, mămică a două gemene.

26 de accidente rutiere grave

În urmă bilanţului întocmit de poliţiştii rutieri, anul trecut pe rază municipiului Curtea de Argeş şi la cele 3 secţii de poliţie rurală arondate, au fost înregistrate 26 accidente grave soldate cu 5 morţi, 27 de persoane rănite grav şi 15 rănite uşor. De asemenea, poliţiştii au efectuat 231 acţiuni, unde au fost aplicate 5.669 contravenţii, 608 permise au fost reţinute şi 313 retrase.

 

 

Gina Grigorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email