Sinistraţi pe strada Valea Sasului

Modul în care au fost reabilitate străzile incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) i-a nemulţumit pe argeşeni. Străzile înguste, trotuarele inutile şi bordurile prea înalte sunt doar câteva dintre necazurile pe care le au cetăţenii care locuiesc pe străzile care au fost modernizate recent. Însă, alţi argeşeni se confruntă cu probleme mult mai grave, asta după ce asfaltul s-a rupt, iar străzile au devenit de-a dreptul impracticabile. Oamenii se tem că, în cazul în care va fi nevoie, la ei nu poate ajunge o ambulanţă ori maşina de pompieri.
„În scurt timp rămânem izolaţi”
Deşi nu au trecut decât câteva luni de la încheierea lucrărilor, mai mulţi cetăţeni care locuiesc pe strada Valea Sasului din municipiul nostru ne-au semnalat problemele mari cu care se confruntă. La doar câteva zeci de metri distanţă de Centrul pentru Copii „Sfântul Cristofor”, strada s-a rupt din cauza apei care se scurge de pe dealurile din împrejurimi, iar asfaltul s-a prăbuşit în vale. Situaţia este gravă, având în vedere faptul că drumul se poate rupe de tot în momentul în care trec prin zonă diferite maşini. „Cam în toamnă au apărut problemele. Încet, încet au apărut primele crăpături, iar apoi drumul s-a prăbuşit. Toate astea s-au întâmplat din cauză că nu s-au făcut consolidările necesare. De vină mai sunt şi cei care cară lemne cu maşini mai mari, dar acum nu prea mai pot trece. Nu ştiu cât mai durează până cade asfaltul de tot”, spune nea Nelu, un bătrân care locuieşte în apropiere. Oamenii spun că s-au adresat autorităţilor locale, însă, până în acest moment, acestea nu au făcut nimic pentru a remedia problema. „Am fost la primărie, chiar la primar şi ne-a spus că nu poate interveni pentru că aici este vorba de un proiect mare, de miliarde de lei. Dar şi noi plătim taxe şi impozite şi avem drepturi. Acum ce să facem, se aşteptăm să rămânem izolaţi?”, se întreabă bătrânul.
Într-o situaţie mai delicată se află Ion Brăileanu, un bărbat care locuieşte în zonă, şi care trebuie să facă dializă la o unitate medicală din Piteşti. Bărbatul se teme că în curând maşina care îl transportă la centrul de tratament nu va mai putea ajunge până la locuinţa sa. „Eu fac dializă la două zile, la Piteşti. Eu ce fac dacă se surpă drumul? Nu mă poate lăsa maşina acolo pentru îmi este rău în anumite zile şi mai ales că ajung noaptea. Este periculos pentru că sunt fel de fel de animale pe aici. Avem nevoie de drumul acesta”, spune Ion Brăileanu. „Mie îmi este frică să mă duc seara înaintea lui din cauza câinilor de la ciobani, a  lupilor sau a urşilor. Este periculos”, spune şi soţia bărbatului.
„Ardem de vii aici şi nimeni nu ne poate salva!”
În zona respectivă locuieşte şi familia Baciu. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu pot ajunge la locuinţa lor decât trecând prin râu sau ocolind prin pădure. Astfel, cei patru copii ai familiei Baciu sunt traversaţi zilnic în braţe de către mama lor prin gârlă, pentru ca aceştia să ajungă la şcoală ori grădiniţă. „Am patru copii şi de fiecare dată când merg la şcoală trebuie să îi trec eu apa. Îmi iau cizmele în picioare şi îi iau în braţe pentru că nu vreau să se ude. Vreau să-mi facă şi mie o punte aici pentru a traversa copiii mai uşor. Mai este un drum mai sus, unde este şi un pod, dar trebuie să meargă prin pădure şi îmi este frică. Acum ceva timp a murit un om mai jos şi după aia s-a făcut podul. Acum se aşteaptă din nou vreo tragedie?”, spune mama celor patru copii. 
Dacă drumul se va rupe de tot, nu mai puţin de şapte gospodării vor rămâne izolate. Oamenii se tem că, în cazul unui pericol, nimeni nu îi poate ajuta. Pentru că drumul s-a îngustat la ei nu poate ajunge o maşină de pompieri sau o ambulanţă. „Ce maşină de pompieri? Cred că glumiţi. Păi cum să ajungă aici, dacă drumul e distrus. Ardem de vii aici şi nimeni nu ne poate salva. Nici maşina de gunoi nu a mai urcat aici de mai mult timp. Nu mai au cum să treacă. Văd că unii oameni au aruncat gunoiul direct în vale. Suntem într-o situaţie disperată”, spun argeşenii care locuiesc pe strada Valea Sasului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email