Sinistraţi pe strada Angheleşti

Sunt multe locuri în Curtea de Argeş unde nu simţi deloc confortul municipiului. În unele cartiere, argeşenii trăiesc fix ca la ţară, fără asfalt, cu apa care curge când vrea ea, cu iluminat public aproape stins. Cetăţenii se plâng pe unde pot, la Primărie, la ziarişti, la parlamentarii pe care i-au ales, atunci când îi găsesc la cabinetele deschise în Curtea de Argeş. De cele mai multe ori reclamaţiile lor nu au urmări, pentru să presa poate să scrie, dar nu poate să ia măsuri, iar ceilalţi nu sunt dispuşi să „piardă timpul” cu cetăţenii. Păsurile le sunt ascultate doar din patru în patru ani, şi tot atunci li se promite marea cu sarea. În acest interval, dintre unele alegeri locale şi altele, gropile se adâncesc, becurile se sting definitiv, apa nu mai curge deloc, iar argeşenii se încalţă doar cu cizme de cauciuc, pentru că altfel riscă să rămână în noroiul de pe uliţele poreclite străzi.
În fiecare zi, argeşenii care locuiesc pe strada Angheleşti, din apropierea unităţii militare din municipiul nostru, sunt obligaţi să suporte gropile şi noroiul. Strada nu este nici măcar pietruită, aşa că zilnic, oamenii care stau aici înfruntă cu multă răbdare gropile, în încercarea de a evita bălţile şi noroiul. De fiecare dată când plouă, strada se înfundă cu noroi, iar cei care locuiesc în zonă spun că pentru ei cizmele de cauciuc sunt la ordinea zilei. „Am ajuns la limita răbdării. Noi nu mai mergem pe uliţă, ci pur şi simplu înotăm prin bălţi şi noroi. Când plouă este dezastru. Toată iarna am avut probleme. Strada, dacă se poate numi aşa, este plină de gropi şi noroi. Uitaţi-vă în ce hal stăm într-un municipiu. Îşi bat joc de noi autorităţile locale”, spune Bogdan, un tânăr care locuieşte pe strada respectivă.
„Când merg în oraş trebuie să îmi iau pantofii într-o plasă şi mă schimb”
Oamenii spun că din toamna anului trecut se încalţă doar cu cizme de cauciuc pentru a putea merge pe stradă. „De astă toamnă merg cu cizmele, că altfel nu se poate. Când merg în oraş trebuie să îmi iau pantofii într-o plasă şi mă schimb când ies la strada principală. De la începutul anului strada este aşa cum o vedeţi. S-au format şanţuri prin mocirlă. Problema este că va mai fi aşa mult timp pentru că nu prea bate soarele aici şi e greu să se usuce”, spune tânărul.
Mămicile care au copii mici se plâng că nu îşi pot trimite copiii la şcoală fără să se murdărească. De multe ori sunt nevoite să îi care pe prichindeii în braţe până la strada principală. „Am un băieţel la grădiniţă şi trebuie să îl duc în braţe până jos în stradă pentru că altfel se murdăreşte. Mai sunt vecini care îşi cară copiii în braţe. Unii stau mai sus pe stradă şi merg destul de mult până la drumul principal. Trebuie să fie măcar pietruită această stradă pentru că nu mai putem rezista aşa”, spune o mămică.
„Am prăpădit şi maşina în gropile astea”
Proprietarii de autoturisme, care locuiesc pe strada Angheleşti, spun că s-au săturat să dea o grămadă de bani la service pentru repararea maşinilor distruse. „Dacă urci de 10 ori pe stradă adio telescoape şi bucşi. Noi nu avem bani să mergem lunar la service. Nu mai avem mult şi o să lăsăm maşinile jos în stradă, că aici nu mai putem urca. Măcar piatră să aducă, că asfalt nu cred că va fi vreodată pe aici. Să vină cei de la primărie să vadă cum este drumul”, spune Viorel, un alt argeşean care locuieşte pe strada respectivă.
„Eu mi-am construit o casă aici de curând. Acum îmi pare rău, pentru că nu mai suport condiţiile astea. Am prăpădit şi maşina în gropile astea. Eu stau puţin mai sus pe stradă şi e ceva de mers”, spune unul dintre locuitori. Oamenii sunt nemulţumiţi că plătesc taxe şi impozite mari, dar locuiesc în condiţii greu de descris. Mulţi dintre ei s-au resemnat, fiind convinşi că nimeni nu va mai face nimic pentru ei. „Plătim o grămadă de bani la impozit. Ar trebui să beneficiem şi noi de investiţii făcute pe strada noastră, pentru că şi noi facem parte din municipiul acesta. Iarna nu prea vine nimeni să cureţe strada, iar dacă se întâmplă vreo nenorocire, cu greu se poate urca mai sus pe stradă”, spune Bogdan.
Ce zic autorităţile
Strada Angheleşti face parte din reţeaua de artere care vor fi modernizate prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), declară Ioan Ghiţă, directorul Serviciului Public de Gospodărire Comunală. „O să mai facem mici reparaţii, imediat cum vremea ne va permite. Strada respectivă e prevăzută în PIDU pentru a fi asfaltată, aşa că nu putem să o asfaltăm noi acum. Imediat cum se vor debloca licitaţiile şi vor începe lucrările, strada va intra şi ea în proces de modernizare. Când o să vină piatra de calcar o să mai astupăm gropile, astfel încât locuitorii să poată merge pe stradă”, ne-a spus Ioan Ghiţă.
Planul Integrat de Dezvoltare Urbană pare să fie pentru argeşeni un fel de Fata Morgana. Toată lumea o vede, dar nimeni nu poate să o atingă. S-a făcut mare tam – tam când s-au semnat proiectele şi mulţi şi-au asumat meritele pentru el. Nu s-a întâmplat nimic, licitaţiile fiind contestate de diverse firme. Între timp, municipalitatea nu mai face mare lucru, căci cele peste 40 de străzi care intră în modernizare prin acest Plan de Dezvoltare nu mai au, teoretic, nevoie să le repare Serviciul de Gospodărire, orice cheltuială făcută astfel fiind considerată inutilă. Ce se va întâmpla cu cele 40 de străzi, dar şi cu celelalte din municipiu, dacă nu începe anul acesta nicio lucrare prevăzută în PIDU, nu e greu de imaginat. Strada Angheleşti, acolo unde singura încălţăminte posibilă sunt cizmele de cauciuc este doar un exemplu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email