Simulare de dezastru în aval de barajul Vidraru


Pentru câteva ore, cetăţenii care locuiesc în localităţile aflate în aval de Barajul Vidraru au stat cu teama ca nu cumva casele lor să fie inundate. Acest lucru s-a datorat faptului că nu au dat importanţă atenţionărilor făcute de autorităţile locale cu privire la simularea unor inundaţii produse în caz de spargerea a barajului. În cursul zilei de ieri, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş au desfăşurat un amplu exerciţiu de alarmare publică, evacuare, protecţie şi intervenţie în caz de inundaţii. produse în aval de barajul Vidraru.

Primul pas – avertizarea oamenilor

Scenariul exerciţiului a prevăzut intervenţia în situaţia ipotetică în care lacul de acumulare Vidraru s-ar umple brusc, din cauza căderii unor cantităţi foarte mari de precipitaţii într-un timp scurt, impunând deversarea controlată a surplusului de apă pentru a se evita spargerea barajului, iar mai multe localităţi din aval ar fi inundate.
Pentru avertizarea populaţiei, a fost folosit sistemul centralizat de alarmare al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, prevăzut cu 11 sirene electronice. Performantul sistem de alarmare are o acoperire de 35 de kilometri pe Valea Argeşului, până la barajul Zigoneni.
Exerciţiul s-a desfăşurat în mai multe locaţii, prima dintre acestea fiind strada Episcop Nichita din Curtea de Argeş. Înainte de simularea practică, la sediul Sucursalei Hidrocentrale din municipiu a avut loc un seminar în cadrul căruia au fost discutate probleme legate de managementul situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.

Intervenţie de salvare a elevilor

Exerciţiul a inclus devierea traficului rutier pe rute ocolitoare prin închiderea unei părţi a Bulevardului Basarabilor şi a străzii Eroilor din muncipiu. Simularea a constat în autoevacuarea şi evacuarea elevilor de la Grupul Şcolar Agricol şi Grupul Şcolar Forestier, dar şi diferite situaţii tactice cum ar fi salvarea persoanelor de la înălţimi, trierea şi transportul victimelor, acordarea primului ajutor, asigurarea taberelor de sinistraţi. A doua locaţie a fost o benzinărie situată pe strada 1 Decembrie 1918. Aici au intervenit echipa de descarcerare, pentru salvarea unor victimele ale unui accident rutier şi echipa de pompieri pentru stingerea unui incendiu. Exerciţiul s-a încheiat pe barajul Zigoneni, unde s-au simulat situaţii de urgenţă complexe, care au necesitat o intervenţie promptă a specialiştilor: căutarea persoanelor înecate, salvarea victimelor rămase în apă şi a persoanelor izolate, acordarea primului ajutor medical, trierea şi transportarea victimelor.

Autorităţile locale – unite în caz de dezastru

La întreaga acţiune au participat reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, Serviciului de Ambulanţă, ai altor instituţii şi unităţi economice cu atribuţii în caz de dezastre, precum şi importante efective de jandarmi, militari şi poliţişti. „Totul a decurs conform planului stabilit. S-a urmărit antrenarea forţelor participante, verificarea comunicaţiilor şi a timpilor de salvare, pregătirea populaţiei pentru a şti cum să reacţioneze în astfel de situaţii. S-au executat situaţii practice de înştiinţare, alarmare, evacuare şi protecţie în caz de producerea unor inundaţii în aval de baraj Vidraru”, a precizat slt. Mădălina Epure, purtător de cuvânt ISU Argeş.
Concluzia specialiştilor este că, în cazul unui accident produs la Barajul Vidraru, ar fi nevoie de evacuarea a zeci de mii de persoane din localităţile aflate în aval. Se pare că în caz de spargere a barajului Vidraru, unda ar avea aproximativ şapte metri şi ar ajunge la Curtea de Argeş în mai puţin de 20 de minute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email