Simpozion Internațional URMUZ 140-100 la Curtea de Argeş

Între 17 și 19 martie are loc la Curtea de Argeș Simpozionul Internațional URMUZ 140-100, o noutate absolută în peisajul cultural și jurnalistic românesc, prima manifestare cu caracter național de acest gen, după Centenarul din 1983. Manifestarea este organizată de de autoritățile locale argeșene – Consiliul Județean, Primăria Curtea de Argeș, Centrul Cultural „George Topîrceanu”,  și, nu în ultimul rând, de Asociația Culturală și de Revista Curtea de la Argeș, ambele conduse de academicianul Gheorghe Păun – dar și  cu sprijinul substanțial al altor instituții culturale centrale – Academia Română, prin  Secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual, Muzeul Literaturii Române și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR). Evenimentul  de la Curtea de Argeș se dorește, în primul rând, o deschiderea a Anului Internațional Urmuz, ce se va încheia în luna noiembrie, când se vor comemora 140 de ani de la moartea scriitorului.

Deschiderea oficială are loc vineri, pe 17 martie, în sala de ședințe a Primăriei Curtea de Argeș. De altfel, Primăria Curtea de Argeș a contribuit cu 44.000 de lei pentru finanțarea cheltuielilor prilejuite de organizarea și desfășurarea evenimentului dedicat personalității lui Demetru Dem. Demetrescu Buzău, denumit generic „Urmuz 140-100″.

Scriitori din toată lumea vin la Curtea de Argeș

Sâmbătă, la Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” are loc prezentarea piesei ”Urmuz” de Valeriu Butulescu, în interpretarea Teatrului „Al. Davila” din Piteşti, iar duminică, tot la la Centrul de Cultură şi Arte, sunt programate mai multe evenimente – Expoziţia „Urmuz văzut de graficienii lumii”, prezentare de cărţi, muzică.

Urmuz, premergător al literaturii de avangardă, tradus și apreciat în limbi ale națiunilor de pe întregul Glob, s-a născut la Curtea de Argeș, iar eforturile uriașe ale academicianului Gheorghe Păun l-au readus pe Urmuz în atenția argeșenilor și românilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email