Sicriul lui Carol al II-lea trebuie mutat urgent din parc

Un proiect în valoare de milioane de euro va fi pus în practică la Curtea de Argeş, la Arhiepiscopie, dar pentru ca să se întâmple asta e nevoie de mutarea unui sicriu regal. La Necropolă se va pune mozaic, iar fiicele Regelui Mihai vor fi înmormântate lângă tatăl lor. Despre toate acestea ne-a vorbit Înaltpreasfinţia Sa Calinic într-un interviu pe care vă rugăm să îl citiţi lai jos.

-Care sunt prioritățile pe anul 2018 ale Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului?

În 7 decembrie, chiar în ziua Hramului Sfintei Mucenițe Filoteea, am semnat derularea Proiectului European în privința consolidării și restaurării: a Palatului Arhiepiscopal, Biserica de lemn din parcul mănăstirii, casa în care a locuit arhitectul Le Comte de Nouy (pavilionul 7), Clădirea bibliotecii Mănăstirii Curtea de Argeș, cele două paraclise din curtea bisericii voievodale a Sfântului Neagoe Vodă Basarab, amenajarea parcului Mănăstirii Curtea de Argeș – chiar după proiectul din secolul XIX al arhitectului francez, gardul împrejmuitor din cărămidă și piatră și un Punct de Informare, cu fonduri europene și contribuția din fonduri proprii a Arhiepiscopiei Ageșului și Muscelului. 
De asemenea, între priorități  sunt în derulare proiecte de restaurare cu fonduri europene pentru: Mănăstirea Aninoasa, Mănăstirea Negru Vodă – Câmpulung Muscel, Biserica Sfântul Nicolae – Câmpulung Muscel și se va continua cu noi proiecte cu ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu și al oamenilor de bine.
-Când se va sluji în noua Catedrală?

Paralel cu lucrările enumerate mai sus, vor continua amenajări la noua Catedrală Arhiepiscopală cu Hramurile Sfânta Muceniță Filoteea și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Este mult de lucru și aici. 
Nu știm exact o zi anume când se va începe slujba în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, dar ne silim să fie cât mai repede posibil.
Când credeți că va fi finalizat interiorul necropolei și când vor putea fi vizitate mormintele regale?

Rămășițele pământești ale celorlalți membri ai familiei regale vor fi mutate în Noua Catedrală Arhiepiscopală?

La Necropola Regală din pridvorul noii catedrale se va pune mozaic după dorința Casei Regale (se va face mozaic sau pictură în frescă anume ce vor dori dânșii) datorită protocolului semnat.
Regele Carol al II-lea, Regina mamă Elena precum și Principele Mircea, ale căror pietre tombale sunt deja confecționate și așezate în Necropola Regală din pridvorul noi Catedrale Arhiepiscopale, vor fi mutați cât mai repede posibil (Carol al II-lea din curtea mănăstirii, Regina Elena din Elveția, iar Principele Mircea din capela Castelului Bran), avându-se în vedere mai ales Carol al II-lea care trebuie mutat de acolo datorită începerii lucrărilor de restaurare.
Cine considerați că ar trebui să ocupe celelalte morminte din pridvorul catedralei, țînând cont de faptul că în total sunt 12 locuri de veci.

Cred că, fără să știu exact, se vor mai așeza în pridvor, la vremea cuvenită, fiicele regelui Mihai și cine se va mai crede de cuviință. Aceasta o hotărăște Casa Regală.

 

Gina Grigorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email