Sicriul cu trupul Principelui Mircea va fi adus la Necropola Regală

Pe 2 noiembrie s-a împlinit un secol de la dispariția prematură a celui mai mic copil al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, Principele Mircea al României.

Alteţa Sa Regală Principele Mircea al României, ultimul copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, s-a născut la Sinaia la 21 decembrie 1912 / 3 ianuarie 1913 şi a murit la 20 octombrie / 2 noiembrie 1916, la Buftea, în timpul unei epidemii de febră tifoidă.

Regina Maria a fost foarte afectată de pierderea ultimului său copil. În memoria lui, a fondat împreună cu Lia Brătianu Societatea „Principele Mircea“, care a fiinţat în toată ţara, cu sprijinul Crucii Roşii americane, 350 de clinici pentru nou-născuţi şi centre pentru ajutorarea mamelor şi copiilor aflaţi în dificultate. Regina Maria se arăta, astfel, preocupată şi de una dintre cele mai grave probleme ale României interbelice: mortalitatea infantilă.

Pentru moment, ultimul copil al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria odihnește în capela Castelului Bran, acolo unde sora lui, Principesa Ileana, l-a adus, de la Cotroceni, în anul 1941.

Odată cu inaugurarea Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale de la Curtea de Argeș, la încheierea lucrărilor de construcție, sicriul cu rămășițele pământești ale micului principe vor odihni, conform deciziei Regelui Mihai I, pentru totdeauna, la Curtea de Argeș, alături de fratele său mai mare, Regele Carol al II-lea, aproape de locul unde se află înmormântați părinții săi.

 

Sursa text si foto casaregala.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email