Un bărbat și o femeie terorizează trecătorii prin comportament, miros, beții
Locuitorii zonei îi acuză că fac sex pe banca pe care au transformat-o în dormitor
Cei care trec prin parcul Nevers, aflat lângă Piața Centrală, sunt nevoiți să-și pună mâna la nas. La strada principală, Negru Vodă, pe două bănci, a fost ”amenajat” un soi de dormitor. Băncile sunt pline de zdrențe pe care stau și cu care se acoperă ”locuitorii” lor, un bărbat și o femeie. O doamnă care trece zilnic prin zonă în drum spre piață ne-a spus că i-a văzut făcând sex acolo, pe bănci. Mirosul este pestilențial, cei doi nu se spală, beau și se îmbată, se răstesc la trecători, uneori îi fugăresc. Nu au vrut să stea de vorbă cu noi, ne-au trimis la plimbare pe un ton deloc prietenos, eufemistic vorbind.
Povestea pare desprinsă dintr-un film de groază. Femeia, pensionară, are două cămăruțe la fostul Hotel Cumpăna, în apropiere. De când s-a cuplat cu el iar el s-a mutat la ea vecinii nu au mai avut pace. Cei doi se îmbătau crunt și își făceau nevoile pe la ușile lor, astfel încât i-au pus în vedere femeii să nu mai vină acasă cu bărbatul, așa că s-au mutat amândoi în parc. Au intervenit să rezolve problema Direcția de Asistență Socială (DAS) și Poliția Municipală, dar nu au putut să facă nimic, pentru că legile nu le permit să ia mai multe măsuri decât cele pe care le-au luat deja.
Pentru DAS cazul este unul special și a alocat resurse importante și timp pentru a-l rezolva. Deocamdată nu mai pot face nimic, pentru că au nevoie și de sprijinul medicilor și al familiilor celor doi.
Un bărbat fără adăpost
Problema este el, pentru că femeia, pensionară, a locuit liniștită în cele două camere despre care scriam mai sus până să se îndrăgostească de el. Bărbatul, Marcel S., în vârstă de 63 de ani, are domiciliul în Curtea de Argeș, pe strada Chirițești.Prima dată, pe 6 iunie 2019, DAS a efectuat o anchetă socială pentru a stabili statutul și contextul social în care trăiește acesta, în vederea obținerii gradului de handicap. ”Bărbatul nu are venituri, are aparținători legali dar nu menține legătura cu ei, nu are locuință, starea de sănătate este precară, a fost eliberat din penitenciar în mai 2019, după o perioadă de detenție de doi ani și două luni”, potrivit DAS.
Pe 7 iunie 2019, angajații Direcției l-au îndrumat, susținut și însoțit la Spitalul Municipal Curtea de Argeș pentru o evaluare psihiatrică, în vederea obținerii unui referat de specialitate necesar dosarului de evaluare a gradului de handicap, iar câteva zile mai târziu l-au însoțit din nou la Spitalul Municipal, pentru a fi evaluat neurologic de către medicul specialist. Omul a fost dus, tot de către angajații DAS, și la Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei”, unde a fost examinat de către un medic de specialitate.
Ca urmare a diagnosticelor primite și a faptului că cei de la DAS l-au ajutat, lui Marcel S. i s-a eliberat Certificatul de încadrare în grad de handicap.
A fugit de la copii că să se mute în parc
În iulie, anul acesta, în urma demersurilor efectuate de către DAS, a fost contactată fiica bărbatului, iar aceasta a depus la sediului Direcție de Asistență Socială o declarație pe propria răspundere prin care și-a luat angajamentul de a-i oferi un trai decent tatălui sau. După două zile, omul a părăsit domiciliul fiicei sale, întorcându-se în Parcul Nevers din Curtea de Argeș. Lucrurile s-au precipitat apoi. Pe 25 iulie, DAS a solicitat ajutorul organelor competente, respectiv un echipaj al Poliâiei și un echipaj al Serviciului Mobil de Urgență Curtea de Argeș pentru a-l interna pe Marcel S. într-un centru de dezalcoolizare, însă în urma internării la Spitalul Municipal Curtea de Argeș, acesta a semnat voluntar externarea. A doua zi DAS i-a oferit alternative de locuit, însă acesta a refuzat ajutorul printr-o declarație pe propria răspundere.
Cei doi au fost monitorizați zilnic de asistenții sociali, lucru care se întâmplă în continuare. Din păcate, mai mult de atât nu se poate face.
Abandonat de băieții lui
Mai mult, DAS a trimis o adresa la Primăria Comunei Tigveni, în vederea identificării, înștiințării și responsabilizării celor doi băieți ai lui Marcel S., dar aceștia au declarat că nu doresc să știe despre acesta.
A fost demarată procedura de internare a bărbatului la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” din localitatea Vedea, pentru a urma un tratament de specialitate, însă acesta a refuzat categoric transferul la spital, declarând celor de la DAS că dorește să doarmă pe bancă, în parc. În urma refuzului acestuia, un echipaj de Politie l-a relocat într-o camera situată pe str. Traian, în proximitatea magazinului „Profi” din municipiul Curtea de Argeș, locuință pe care a părăsit- o în scurt timp.
Pe 1 septembrie, DAS Curtea de Argeș a identificat o altă locuință, pe strada Plopiș din municipiul Curtea de Argeș și au plătit o chire pentru o lună de zile pentru Marcel S., dar acesta a refuzat categoric locuința, motivând că nu dorește să plece din parc.
Direcția de Asistență Socială nu poate să ia măsuri de protecție socială fără acordul beneficiarului
A fost solicitat sprijinul Poliției Municipiului Curtea de Argeș în vederea relocării la noua locuință, dar acesta a refuzat să însoțească echipajul.
”Direcția de Asistență Socială nu poate să inițieze măsuri de protecție socială fară acordul beneficiarului și, de asemenea, orice internare nevoluntară trebuie motivată medical”, precizează DAS.
Prin urmare, cei doi vor mai sta în parc, vor mai teroriza trecătorii, se vor mai îmbăta și vor mai face multe, până când și alți specialiști vor ajunge la concluzia că reprezintă, dacă nu un pericol public (cel puțin deocamdată), un caz care trebuie rezolvat. Traiul pe o bancă în parc nu este normal.