Sfântuliţa, întâmpinată cu sunet de clopot, flori și candele

Miercuri, în contextul pandemiei de coronavirus, ocrotitoarea spirituală a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Sfânta Muceniță Filoteea, este purtată într-o procesiune inedită prin întreagă eparhie. Mașina care poartă moaștele Sfântuliţei trece prin fața spitalelor și a bisericilor centrale pentru a invoca mijlocirea lui Dumnezeu, astfel ca județul Argeș și România să fie izbavite de pandemia de coronavirus

După ce Înaltpresfintitul Calinic Argeşeanul a rostit rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei și rugăciunea către sfânta Filoteea, racla cu sfintele moaște a fost scoasă din Catedrala Arhiepiscopală și așezată într-un vehicul împodobit cu flori, după care a început procesiunea care va dura până la apusul soarelui. Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, racla cu moaștele Sfintei Filoteea va părăsi Curtea de Argeș în jurul orei 9.30, după care traseul va urma prin Pitești, Podu Broșteni, Costești, Leordeni, Mioveni, Câmpulung-Muscel, iar seara, în jurul orei 19, se va reîntoarce acasă.

La Curtea de Argeș, procesiunea condusă de Înalt Preasfințitul Calinic Argeşeanul, s-a îndreptat spre Spitalul Municipal, acolo unde a făcut un ocol prin curte, după care convoiul format din trei mașini a mers către principalele lăcașe de cult. O surpriză deosebită a avut loc la biserica Bătuşari, unde sfânta Filoteea a fost întâmpinată de sunetul clopotelor, cu candele aprinse și un covor de flori.

„Ca şi în alte părţi ale ţării, străjuite de sfinţi, la Argeş, Sfânta Filoteea ocroteşte, prin rugăciunile sale către Dumnezeu, Ţara Românească şi spaţiul argeşean şi muscelean, dreptmăritorii creştini, cinstind cu deosebită evlavie moaştele sale făcătoare de minuni. În cei peste 30 ani de când sunt la Argeş, am văzut adânca şi delicata cinstire a Sfintei Filoteea de către argeşeni, numindu-o direct şi dulce: Sfântuliţa! Această exprimare din iubire tălmăceşte faptul că Sfânta Filoteea este considerată nu numai făcătoare de minuni ci şi casnica fiecăruia dintre argeşeni, ocrotitoarea apropiată din familia fiecărui gospodar.

În orice necazuri care au venit asupra ţării şi mai ales asupra Argeşului, creştinii şi-au pus nădejdea în Dumnezeu şi Sfânta Filoteea. Ei sunt siguri că Sfânta Filoteea îi apără de orice primejdii, aşa cum cred românii cei evlavioşi iubitori de Dumnezeu şi sfinţii Săi”, spunea ÎPS Calinic Argeseanul.

Pe parcursul procesiunii, clericii au rostit rugăciuni către Sfânta Filoteea pentru izbăvirea de boală și încetarea epidemiei de coronavirus, iar credincioșii au întampinat convoiul la porți, la geamuri sau în balcoane, respecand astfel regulile impuse de starea de urgență. În dreptul bisericilor și la mănăstiri, sfintele moaște au fost întâmpinate cu sunet de clopot.

 Gina Grigorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email