Sfântul Sinod nu-l lasă pe Caliopie Ichim să candideze la Primărie

Protosinghel Caliopie Cristian Ichim, consilier responsabil de sectoarele Economic – Financiar și Construcții Bisericești din Eparhia Argeșului și Muscelului, nu mai poate să candideze pentru funcţia de primar al municipiului Curtea de Argeş, ca independent, aşa cum ne-a anunţat, pentru că nu îl lasă Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Într-un comunicat remis presei vineri, Patriarhia Română face câteva precizări legate de alegerile locale, din dorinţa de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale”.

În conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local”, precizează documentul citat. Dacă politica le este interzisă, implicarea preoţilor în “viaţa cetăţii” este permisă, dar în anumite condiţii.

Dispensă pentru unii

Cei care fac politică vor fi judecaţi de instanţele bisericeşti, spune Sfântul Sinod. „Clericul sau monahul care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcă legământul depus la hirotonie, hotărârile Sfântului Sinod şi regulamentele bisericeşti, caz în care va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”, se arată în comunicat. O portiţă de scăpare există însă.

Totuşi, Sfântul Sinod, aplicând principiul iconomiei (dispensă),  în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemaţi clericii în viaţa comunităţilor pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea deconsilier local şi consilier judeţean  cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor.

În acest caz, preoţii şi diaconii care au obţinut, în mod excepţional, aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul judeţean vor fi suspendaţi de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale (pentru evitarea oricăror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campania electorală), vor adopta în timpul campaniei electorale un comportament adecvat demnităţii preoţeşti, vor respecta legislaţia în vigoare privind campaniile electorale şi alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcaşurile de cult”, precizează comunicatul de presă.

 

Consilierul Caliopie Cristian Ichim nu are nicio şansă, aşadar, să candideze la Primărie, iar un loc în Consiliul Local nu îl interesează. „Mă interesează soarta oraşului, dar nu pot să candidez la Primărie. Altceva nu mă interesează”, ne-a spus acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email