Sfânta Maria a fost sărbătorită cu manele, grătare încinse şi băutură

Aproape 3.000 de persoane au venit, ieri, la Mănăstirea Curtea de Argeş, care poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, pentru a se închina la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia.  Moaştele sunt scoase de două ori pe an din paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeş, prima dată cu o zi înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, iar a doua oară la începutul lunii decembrie, cu o zi înainte de sărbătoarea Sfintei Filofteia.
Cine a fost Sfânta Filofteia
Sfânta Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în cetatea Târnova, la sud de Dunăre. Rămasă orfană de mamă, a fost maltratată de tatăl natural şi de mama vitregă. Pentru că era milostivă şi împărţea hrana cu săracii, a fost pedepsită de tatăl ei, care a lovit-o peste picior cu un topor. În urma rănii suferite, a murit, la vârstă de 12 ani, ulterior fiind sanctificată, iar oamenii au credinţa că Sfânta Muceniţă Filofteia are puteri miraculoase şi îi vindecă pe cei bolnavi.
Romii au încins grătare şi au ascultat manele lângă gardul mănăstirii
Încă de duminică după-amiază, zeci de romi veniţi la Mănăstirea Curtea de Argeş, pentru sărbătoarea Sfânta Maria, au petrecut cu grătare şi bere, în imediata apropiere a mănăstirii. Romii au încins chefuri lângă gardul mănăstirii, iar grătarele au sfârâit până spre dimineaţă. Oamenii au golit zeci de sticle de băutură şi nu s-a sfiit să asculte manele, în timp ce în curtea lăcaşului se aflau mii de credincioşi veniţi din toată ţara ca să se roage. „Nu mi se pare corect ce se întâmplă. Păi ori am venit la mănăstire, ori la discotecă”, spune o credincioasă. „E bătaie de joc ceea ce se întâmplă aici. Nu trebuia să le dea voie să stea aici cu grătare şi muzică. Noi am venit să rugăm nu să ascultăm muzica lor”, spune o altă femeie. Însă, romi şi-au continuat distracţia cu Florin Salam în boxe, cu micii pe grătar şi cu băutura aproape. „Aşa suntem noi mai petrecăreţi. Am venit de la distanţă mare şi facem şi noi un grătar. Nu facem nimic rău, nu dăm în cap la oameni. Am venit să ne rugăm. E foarte frumos aici la Curtea de Argeş”, spune Mirel Cornea, din Giurgiu.
Zeci de cerşetori în zona Mănăstirii Curtea de Argeş
În apropierea blocurilor ANL situate pe strada Unirii, romii şi-au stabilit cartierul general. Strada a devenit neîncăpătoare din cauza maşinilor scumpe, în valoare de zeci de mii de euro, parcate pe trotuare sau chiar pe şosea. Bărbaţii cu lanţurile groase din aur la vedere se ocupau de grătar, în timp ce femeile aveau grijă de copii. Pe grătare se frigeau mititei, carne de porc sau cârnăciori. Nu le-a lipsit petrecăreţilor nici vinul roşu. Marcel Mitu, din Ploieşti a venit pentru prima dată la Curtea de Argeş, de Sfânta Maria. Omul a venit împreună cu familia să se roage la Mănăstire, dar până atunci se pregătea să facă un grătar. „Suntem13 toţi, cu copii şi nepoţi. Am auzit şi eu că este bine se venim aici să ne rugăm. Acu’ frig nişte pastramă de berbecuţ la grătar şi nişte cârnaţi ca să mâncăm. Mai beau şi eu un şpriţ cu prietenii că aşa e bine. Nu trebuie să ne simţim bine?”, spune bărbatul. Aşa cum se obişnuieşte la o sărbătoare importantă, nici de această dată nu au lipsit cerşetorii, care îi agasau pe trecători. Deşi de câţiva ani de zile lucrurile se desfăşoară la fel, se pare că autorităţile nu pot lua măsuri pentru rezolvarea acestor probleme, care strică imaginea municipiului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email