Consilierii locali au înfiinţat SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, după cum aţi aflat din numărul de ieri al ziarului nostru. Decizia a fost luată la şedinţa extraordinară care a avut loc marţi după amiază. În cadrul acesteia s-a mai hotărât ca administrator al noii firme a Consiliului Local să fie Gabriel Nastea, consilier local şi fost şef al departamentului de salubritate din cadrul Serviciului Public de Gospodărire Comunală (SPGC). Decizia a fost luată pentru ca niciunul dintre angajaţii Primăriei şi ai serviciilor subordonate să nu fie dat afară.
„De doi ani jucăm într-un film pe care nu-l înţeleg!”
Consilierul local Ion Manda, de la PSD, a spus că „aceasta este singura soluţie pentru rezolvarea problemei disponibilizărilor”. Gheorghe Alecsei a ţinut să spună public – „De doi ani jucăm un film pe care nu-l înţeleg”, stârnind astfel stupoare. „Pe 27 iulie scoatem această hotărâre de pe ordinea de zi. Ni s-a spus că nu există o documentare solidă. Vineri, 13 august, colegii nu au mai votat aceeaşi hotărâre, au luat-o razna. Azi votăm ce trebuia să votăm încă de pe 27 iulie. Vreau să ştiu şi eu ce au visat colegii între timp”, a explicat Alecsei, spre nemulţumirea celorlalţi consilieri. „Eu zic că e o decizie corectă şi trebuie ca această societate să îşi facă treaba corect”, a mai spus Gheorghe Alecsei.
Rând pe rând au vorbit toţi aleşii, fiecare minunându-se de cât de bună e soluţia propusă de primarul Diaconu, uitând că la ultimele două şedinţe acelaşi proiect de hotărâre a dus la urlete şi aproape la înjurături. Viceprimarul Costinel Vasilescu a opinat că „suntem la limita legii”, vorbind despre intenţia guvernanţilor de a reduce posturi, nu de a transforma servicii. „Trebuie să ţineţi cont de faptul că 95% din primăriile din ţara asta au găsit aceeaşi soluţie”, a afirmat şi Constantin Panţurescu, coleg de partid cu Manda. Primarul a precizat că „în Ordonanţă se vorbeşte despre eficientizarea activităţii, nu despre concedieri”. Votul a fost, în aceste condiţii, o formalitate, iar firma s-a născut fără chinuri.
Un referat ca o scrisoare de dragoste
Deocamdată, detaliile sunt neclare. S-a stabilit doar ca firma să aibă drept unic acţionar Consiliul Local, să se numească SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, să fie condusă de Gabriel Nastea şi să aibă sediul la biobază. „Nu e dom’le potrivit locul acela pentru sediu”, a încercat să protesteze Nastea, dar a fost pus la punct repede – „Lasă că schimbăm noi dup-aia!”.
Referatul care a motivat decizia a fost realizat de jurista Isabel Zarioiu, şi a fost redactat de parcă prin noua societate la Curtea de Argeş ar veni raiul pe străzi. „(…)Din punct de vedere economic se va realiza o eficientizare, precum şi din punct de vedere financiar, în baza unui management performant. O societate comercială se poate adapta mult mai rapid la exigenţele normelor de protecţie a mediului şi la standarde europene. În acest domeniu societatea poate să atragă fonduri europene, din necesitatea de complementaritate cu structurile de acelaşi nivel. Principiul responsabilizării care stă la baza unei bune administrări a societăţii comerciale atrage funcţionarea optimă, în condiţii de siguranţă, a persoanelor şi a serviciilor de utilitate publică, de rentabilitate şi eficienţă economică a instalaţiilor, echipamentelor şi dotărilor”, şi tot aşa.
Pentru ca nimeni să nu-şi facă speranţe deşarte, hotărârea prevede că cinci ani firma nu poate fi privatizată.