Sensul giratoriu de la Făgăraş, cel mai scump din ţară, s-a stricat prea repede: Lucrări de două miliarde distruse în doi ani

„Minunatul” sens giratoriu de la Făgăraş, cel despre care ziarul nostru a mai scris, e distrus aproape complet. Şoferii care trec prin zonă ştiu prea bine ce se întâmplă cu maşinile când se balansează printre valurile de asfalt. Carosabilul a început să se strice aproape imediat cum intersecţia refăcută a fost dată în folosinţă, iar acum e făcut praf. Asfaltul e ondulat, şoseaua este mică pentru maşinile de mare tonaj care o tranzitează, doar cei de la Primărie care au încredinţat lucrarea unui constructor abonat la banii publici nu numai la Curtea de Argeş nu au nicio problemă. Probleme au însă argeşenii care sunt nevoiţi să treacă zilnic prin sensul giratoriu, deşi asta nu pare să intereseze pe nimeni.
În 2009, reprezentanţii administraţiei locale declarau că “După o serie de măsurători am văzut că spaţiul existent acolo nu ne permite să facem sens giratoriu. Ar mai fi o posibilitate, să discutăm cu proprietarul firmei de construcţii care are sediul chiar în colţul intersecţiei şi să cumpărăm de acolo aproximativ şase metri pătraţi. Aceasta ar fi singura soluţie”. Nu s-a cumpărat niciun metru de teren, dar sensul giratoriu a fost totuşi făcut. Lucrările au început în septembrie 2010, şi au fost realizate de firma Nordco pentru aproape două miliarde de lei vechi, mult mai mult decât au costat la Piteşti sensuri giratorii mult mai mari şi care nu s-au stricat în doi ani, aşa cum s-a întâmplat la Curtea de Argeş. Deşi lucrările ar fi trebuie să fie gata în decembrie 2010, recepţia finală s-a făcut în martie, iar marcajele, mult mai târziu. De altfel, comisarul şef Cristian Puicănescu, şeful Poliţiei Rutiere la acea vreme, ne declara că în tot oraşul marcajele sunt „varză” şi că ar trebui refăcute. Unele dintre ele au fost retrasate, dar vopseaua a fost de proastă calitate ori cei care le-au trasat aveau nevoie de bani în fiecare an, pentru că mai mult de 12 luni nu au fost vizibile liniile de pe asfalt.
Problemele au apărut la un an de la finalizarea lucrărilor
Deja în noiembrie 2011 şoferii din Curtea de Argeş au început să simtă pe propria lor piele calitatea lucrărilor din sensul giratoriu. Iată ce ne declara atunci Marius M., un conducător auto din municipiu. „Eu sunt de părere că este o lucrare foarte prost făcută. Parcă nu a fost gândită de nimeni. Cei cu camioanele de abia au loc să se încadreze. Trebuia făcut mai larg. Asfaltul s-a lăsat şi el din cauza camioanelor grele care trec prin zonă, mai ales în timpul verii. Să nu uităm că este un drum foarte folosit şi zilnic trec multe maşini pe aici. Nu-mi dau seama pe ce au cheltuit două miliarde de lei pentru că este o lucrare făcută varză”.
Între timp, asfaltul s-a degradat continuu. Vineri, prin Curtea de Argeş a fost aglomeraţie mare. Autoturisme venite din toate colţurile ţării la slujba de Izvorul Tămăduirii de la Mănăstire, camioane mare în tranzit spre Vâlcea sau spre Câmpulung, toate au înotat în  sensul giratoriu de la Făgăraş. La un moment dat, un tir cu numere de Turcia a blocat intersecţia pentru că pur şi simplu nu s-a putut încadra în carosabil., iar când a reuşit să iasă, din cauza valurilor din asfalt maşina de mare tonaj era cât pe ce să se răstoarne.
Alţi bani, altă distracţie
Cele două miliarde cheltuite pentru amenajarea caricaturii de sens giratoriu nu sunt ultimii bani daţi cu largheţe de administraţia publică locală pentru această lucrare. Deşi ar fi trebuit să existe o garanţie a lucrării, municipalitatea a decis să nu-i mai streseze pe constructorii de la Nordco şi să repare zona tot pe banii contribuabililor din Curtea de Argeş. Astfel, Primăria a scos la licitaţie o lucrare în valoare de aproape un milion de euro pentru „Reabilitarea carosabilului şi a trotuarelor pe străzile 1 Mai, Traian, Lascăr Catargiu şi 1 Decembrie 1918”. Deocamdată licitaţia câştigată de asocierea de firme SC Gecor SRL, liderul asociaţiei, SC Building Design şi Asnet Telecom SRL, cu o ofertă de 2.550.156,98 lei, fără TVA, a fost contestată şi se aşteaptă decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, dar lucrarea se va face. Adică se vor da bani din nou pentru sensul giratoriu.
Edililor nu pare să le pese de banii argeşenilor, şi se comportă cu bugetul local de parcă ar fi banii lor de buzunar. Pe lângă cele două miliarde irosite în doi ani, ce mai contează alte 25 de miliarde, cât costă refacerea şoselei de centură. Din ei, alte câteva vor fi date pentru acelaşi sens giratoriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email