Semn de sărăcie sau de pandemie?! Au reapărut grădinile de zarzavat în faţa blocurilor

În urmă cu peste zece ani administraţia locală de la Curtea de Argeş ducea o luptă acerbă cu locatarii blocurilor care îşi amenajau grădini de zarzavat pe spaţiile verzi din cartiere. Cartierul Confecţii era „campion” la legumicultură, dar şi cei din Posada erau competitori serioşi. Atunci, grădinile fuseseră chiar împrejmuite cu garduri de sârmă ghimpată, spre disperarea părinţilor copiilor care se jucau în faţa blocului.

Autorităţile locale au stricat straturile de ceapă şi au smuls roşiile de pe domeniul public, spaţiu verde de care trebuie să beneficieze toată lumea, iar o vreme părea că lucrurile s-au liniştit, că argeşenii au înţeles, în sfârşit, că în faţa blocului nu e voie să cultivi praz. În această primăvară, însă, grădinile de legume din faţa blocului au reapărut, semn  de sărăcie sau de pandemie.

Pe strada Despina Doamna, la doi paşi de Primărie, în faţa unui bloc verde a răsărit o grădiniţă de zarzavat. Un strat cu ceapă, roşii, castraveţi, toate sunt plantate ordonat, udate şi măricele. În plin centru al oraşului regal.

„Nu mi se pare normal să cultivi legume şi zarzavaturi printre blocuri. Au pus oamenii de toate. Ce ar însemna dacă fiecare ar lua câte o bucată de pământ de lângă bloc să îşi facă grădină. Am mai fost şi eu prin afară şi nu am văzut aşa ceva”, spune Marian, care locuieşte în cartier.

Oamenii spun că cei care au astfel de grădini ar trebui amendaţi de reprezentanţii autorităţilor locale. „Ar trebui dărâmate aceste grădiniţe ilegale. Ce, aici suntem la ţară? Cine vrea să cultive să îşi cumpere pământ. Nu poţi să cultivi ceapă pe unde vrei. Să vină de la primărie şi să îi oblige să le dărâme. Ar trebui să avem iarbă prin jurul blocurilor, nu cartofi şi fasole”, spune un alt locatar din zonă.

Lângă ceapă şi roşii, la blocul vecin, spaţiul verde e plin de panseluţe colorate, iar contrastul e puternic.

Mai ales oamenii în vârstă se ocupă cu grădinăritul, pentru că au locuit ani de-a rândul la casă şi acum le vine greu să renunţe la asta. Plus că după o lungă perioadă în care au fost nevoiţi să stea în apartamente  legumicultura le mai alungă plictiseala.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email