Până la scandalul „Mită pentru permise”, proba practică pentru obţinerea permisului s-a desfăşurat fără probleme şi în municipiul Curtea de Argeş, mai bine de 40 de ani. Imediat după scandal, examinatorii de la Piteşti au refuzat să mai vină şi la noi. La intervenţia viceprimarului Costinel Vasilescu, examenul s-a mai dat de două ori, în lunile noiembrie şi în decembrie ale anului 2008. Începând cu acest an, locuitorii din Curtea de Argeş, care au dorit să obţină permis de conducere, s-au lovit din nou de refuzul examinatorilor de a se prezenta la Curtea de Argeş. „Fără semafoare şi sens giratoriu nu se poate da examenul!”, au fost cuvintele purtătorului de cuvânt al prefecturii.
Semafoare inteligente pentru municipiul nostru
Dacă sens giratoriu avem de peste 40 de ani, în ceea ce priveşte semafoarele va mai fi ceva de muncă. Viceprimarul Costinel Vasilescu spune că anul acesta sunt şanse mari ca pe străzile din municipiu, în mod special la Făgăraş şi în intersecţia de la Vidraru, să fie montate semafoare inteligente. „Cred că aceasta este soluţia ideală pentru municipiul nostru. Vreau să nu mai aibă nimic de comentat cei de la Permise Auto. Sunt mulţi cetăţeni din Curtea de Argeş care vor să obţină permisul şi se văd nevoiţi să meargă la Piteşti”, a declarat Costinel Vasilescu. Dacă şi cu semafoare, examinatorii vor refuza în continuare să vina la Curtea de Argeş, viceprimarul spune că va sesiza toate organele competente. „Voi merge până la a sesiza Guvernul şi chiar până la a acuza de abuz în serviciu anumiţi funcţionari”, a mai spus edilul. Pe lângă faptul că ar putea permite desfăşurarea examenului pentru permis, semafoarele inteligente ar fi o soluţie şi pentru fluidizarea traficului în aceste zone.
Proba teoretică se poate susţine şi la Curtea de Argeş
De asemenea, viceprimarul spune că există posibilitatea ca şi proba teoretică să se susţină şi la Curtea de Argeş. „Am discutat cu mai mulţi reprezentanţi ai şcolilor de şoferi şi sunt posibilităţi ca şi proba teoretică să se susţină şi la noi. Avem săli dotate cu calculatoare suficiente şi nu trebuie decât să cumpărăm softul necesar”, a mai spus viceprimarul.
În condiţiile actuale, cei care vor să obţină permisul se văd nevoiţi să meargă la Piteşti, atât pentru a susţine proba practică cât şi pentru cea teoretică. Mai mult, pentru proba practică, locuitorii din Curtea de Argeş plătesc câte 100 de lei, închirierea maşinii.
Instructorii se tem că vor rămâne fără elevi
„O să rămânem fără elevi. Cine mai vine să facă şcoala la Curtea de Argeş, dacă proba practică se dă la Piteşti? Până la urmă e normal. Fiecare vrea să facă şcoala pe traseul unde va da şi examenul. Şi mulţi vor dori să facă şcoala la Piteşti, dacă acolo se dă examenul”, spune A. D. , reprezentantul unei şcoli de şoferi din municipiu. Atât cei care fac şcoala de şoferi cât şi instructorii, nu înţeleg de ce trebuie să meargă tocmai la Piteşti, pentru un examen care ani de-a rândul s-a dat şi la Curtea de Argeş, fără probleme. „Pretenţia prefectului, ca în Curtea de Argeş să existe semafoare, excede legii. Din punct de vedere legal, Curtea de Argeş îndeplineşte toate condiţiile pentru ca examenul să se dea fără probleme”, ne-a spus Crişan Popescu, reprezentantul unei alte şcoli de şoferi.