Şeful hoţilor care au spart casa de schimb în 2009 şi-a băgat avocatul în arest

Aurică Cocaină, avocat în cadrul Baroului Argeş, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti marţi seara sub acuzaţia de trafic de influenţă. Pentru complicitate la comiterea aceleiaşi infracţiuni a mai fost reţinut un suspect, Constantin Popescu. Potrivit procurorilor anticorupţie, faptele au fost săvârşite în anul 2010, când avocatul i-a pretins de mai multe ori unei persoane, direct sau prin intermediar, suma de 50.000 euro, lăsând să se înţeleagă că va interveni pe lângă unii judecători, astfel încât persoana respectivă, judecată în stare de arest preventiv pentru furt calificat şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni să fie pusă în libertate. Banii au ajuns în cele din urmă în posesia lui Cocaină, prin intermediul lui Constantin Popescu.
A cerut 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători
Anchetatorii au reuşit, în urma cercetărilor, să stabilească succesiunea faptelor. „În contextul în care îi acorda asistenţă juridică unui inculpat, avocatul Cocaină Aurică a afirmat că îi cunoaşte pe judecători şi poate interveni la aceştia pentru ca respectivul inculpat să fie pus în libertate, pretinzându-i în schimb suma de 50.000 euro. În perioada următoare, una din rudele persoanei arestate a venit în Piteşti, s-a întâlnit cu inculpatul Popescu Constantin, care a asigurat-o şi i-a întărit convingerea că avocatul Cocaină Aurică cunoaşte un magistrat de la Tribunalul Argeş şi poate să rezolve punerea în libertate a soţului acesteia. În contextul aceloraşi discuţii, şi avocatul Cocaină Aurică a dat asigurări că are cunoştinţe în rândul magistraţilor de la Tribunalul Argeş şi poate interveni pentru punerea în libertate a soţului femeii respective. Totodată, avocatul Cocaină Aurică i-a pretins acesteia suma de 50.000 euro pentru aceste demersuri, însă femeia i-a spus că este o sumă foarte mare de bani şi nu o are”, se arată într-un comunicat al DNA. În paralel, în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeş s-a dispus menţinerea măsurii arestării preventive faţă de clientul avocatului Cocaină. Mai mulţi inculpaţi din dosar au declarat recursuri, care au fost respinse de Tribunalul Argeş.
Avocatul a obţinut punerea în libertate după primirea banilor
În perioada următoare, întrucât continua cercetarea judecătorească, avocatul a cerut din nou suma de 50.000 euro, asigurând-o pe soţia inculpatului că poate interveni la magistratul pe care îl cunoştea el la Tribunalul Argeş. Şpaga urma să fie remisă înaintea judecării recursului, prin intermediul lui Constantin Popescu. Au urmat mai multe termene la care nu s-a ajuns la o înţelegere, tranzacţia fiind finalizată abia către sfârşitul anului. Pe 24 octombrie 2010, după ce în prealabil împrumutase banii necesari, fiul inculpatului s-a prezentat la Constantin Popescu. Dopă ce a primit cei 50.000 de euro, intermediarul l-a asigurat pe tânăr că problema este rezolvată. „Într-adevăr, prin decizia penală din 26.10.2010 pronunţată de Tribunalul Argeş, instanţa de judecată a admis recursul declarat de inculpatul asistat de Cocaină Aurică şi s-a dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, dispunându-se punerea de îndată în libertate a acestuia. Prin aceeaşi decizie recursurile declarate de ceilalţi inculpaţi din dosar au fost respinse ca nefondate”, se mai precizează în comunicatul DNA.
Beneficiarul şpăgii a primit pe fond o condamnare substanţială
După cum se poate deduce din sentinţele menţionate în comunicatul DNA, inculpatul ajutat de avocatul Cocaină este Costel Vlad zis Ţaganu, un cunoscut interlop din Călăraşi, care are la activ numeroase condamnări. La momentul respectiv, individul, care avea 47 de ani, era arestat preventiv în urma unei spargeri comise pe 18 septembrie 2009, împreună cu mai mulţi complici, la o casă de schimb valutar din Curtea de Argeş. Ancheta a relevat că grupul infracţional condus de suspect avea la activ mai multe spargeri, comise în diferite judeţe ale ţării. Procesul de la Judecătoria Curtea de Argeş a durat aproape doi ani, condamnările fiind pronunţate în mai 2011. Conform sentinţei, Ţaganu s-a trezit, după comasarea pedepselor primite separat pentru fiecare spargere, că va avea de executat 14 ani de închisoare. La începutul acestui an, după schimbarea Codului Penal, Costel Vlad a cerut din penitenciar aplicarea legii mai favorabile. Judecătoria Piteşti i-a admis solicitarea şi, după ce a individualizat cele şapte pedepse pe care le are de executat, cuprinse între patru şi 12 ani de închisoare, a decis că individul trebuie să stea în total nouă ani după gratii.
A fost prins după o urmărire cu focuri de armă
Gruparea de spărgători condusă de Costel Vlad a fost destructurată de poliţiştii din Curtea de Argeş. După cum aţi aflat din ziarul nostru la vremea respectivă, totul s-a întâmplat în dimineaţa zilei de 18 septembrie 2009, când mai mulţi indivizi au fost observaţi de nişte agenţi aflaţi în patrulare în apropierea casei de schimb valutar de pe Bulevardul Basarabilor. Doi dintre suspecţi au fost imobilizaţi la faţa locului, în timp ce încercau să sustragă seiful din incinta casei de schimb. Ulterior au fost prinşi alţi patru complici, care reuşiseră să fugă iniţial cu un autoturism înmatriculat în Italia, pe care l-au abandonat şi au intrat într-o pădure. Oamenii legii au fost nevoiţi să facă uz de armă în repetate rânduri, atât în urmărirea care a avut loc în municipiul Curtea de Argeş, cât şi ulterior, în pădure. Al şaptelea membru al grupării fost prins câteva ore mai târziu în Domneşti, la volanul unui autoturism cu numere false. La momentul respectiv, Ţaganu avea deja la activ mai multe condamnări pentru lovituri cauzatoare de moarte şi trafic de persoane, ultima infracţiune săvârşită în Spania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email