Un imens scandal se propagă la Curtea de Argeș de vreo două luni, și sunt unii care încearcă să profite de starea de spirit al bolnavilor de cancer
Are 65 de ani, părul alb, e slab și abia merge. E bolnav de cancer. De o lună a aflat că secția de Oncologie a Spitalului, singura și ultima lui speranță la viață, nu va mai fi, iar stresului provocat de boala necruțătoare, de durerile suportate, i s-a mai adăugat acum încă un necaz. Nu vrea să spună de unde știe despre Oncologie, spune doar că ”oameni deștepți” i-au spus. Ca el sunt alți aproape 1500 de bolnavi din nordul județului care au găsit la Spitalul din Curtea de Argeș și la doctorița tânără de la secția respectivă o alinare. Cineva a profitat de nenorocirea lor, de tragediile lor, spunând că secția de Oncologie se desființează sau se mută, pentru…nici măcar nu e clar pentru ce. Dar să o luăm cu începutul.
O Asociație fără protocol
S-a înființat la curtea de Argeș Asociația Bolnavior de Cancer, al cărui președinte este tatăl doctoriței oncolog. Din luna mai, dar mai ales în ultimele zile, respectiva Asociație publică comunicate de presă pe facebook.
”Vineri, 17.06.2022 au continuat obișnuitele șicanări și amenințări la adresa personalului compartimentului de oncologie (…) În legătura cu efectuarea de gărzi medicul a explicat de mai multe ori faptul ca este ilegal de a efectua gărzi în cazul în care lucrează 10,5 ore pe zi care înseamnă 52,5 ore pe săptămână comparativ cu cazul în care ar efectua gărzi acesta ar trebui sa lucreze 30 de ore pe săptămâna. Grupul organizat de “binevoitori” demonstrează prin asta ca nu înțelege sau nu vrea faptul că a lucra cu 22,5 ore pe săptămână mai puțin ar însemna automat mult mai puțini pacienți consultați per lună. Medicul nu își asuma răspunderea de a alege sau selecționa bolnavii care vor beneficia de servicii medicale. Numărul mare de pacienți nu permite în momentul de față ca medicul să efectueze gărzi prin reducerea numărului de ore fără să aibă repercusiuni pentru pacienții oncologici”, se arată într-unul dintre ultimele comunicate.
Între paranteze fie sus, Asociația nu a încheiat niciun protocol cu Spitalul, așa cum zice legea, prin care acesta din urmă să fie de acord sau măcar să știe că Asociația desfășoară o activitate în Spital.
De fapt totul a pornit de la solicitarea ca medicul oncolog să facă gărzi, pentru că altfel se desființează linia de gardă iar pacienții, mulți dintre ei la oncologie, rămân fără îngrijire în anumite perioade.
Un manager care zice că nu vrea să facă compromisuri
De trei luni, manager al Spitalului este juristul Andreea Gheordunescu, numită prin dispoziție de primar, o tânără de 32 de ani căreia foarte puțini i-au acordat credit și mai puțini au crezut că poate schimba ceva. Se vede acum însă că managerul cel nou s-a luat la trântă cu sistemul din Spital, lucru pe care predecesorii săi nu l–au făcut.
”Dacă cineva poate să îmi arate vreun document prin care eu am solicitat desființarea secției de Oncologie sau mutarea ei la Baza Salvamont din curtea Spitalului, îmi dau demisia pe loc”, a început Andreea Gheordunescu conferința de presă în care a dorit să lămurească problema Oncologiei. ”Nu vreau să fac niciun compromis, pentru că dacă faci unul urmează altele”, a mai spus ea, precizând că acel compromis ar fi ca unii doctori să fie scutiți de gărzi. Care gărzi, între paranteze fie spus, nu sunt gratis, ci se plătesc cam cu cât este salariul unui locuitor obișnuit al municipiului într-o lună.
”Șeful de secție îmi cerea să respect legislația în vigoare”
”În luna aprilie am primit de la șeful secției Interne o hârtie prin care mi se aducea la cunoștință despre dificutățile de menținere a liniei de gardă, care linie de gardă înseamnă asigurarea asistenței medicale pentru 70 de pacienți oncologici, de la cardiologie și restul pacinților de la Interne după terminarea timpului de lucru. Șeful de secție îmi cerea să respect legislația în vigoare, Conform acestora, gardă trebuie să facă medicii care lucrează în compartiment cu paturi pe secție, iar excepțiile prevăzute sunt doar trei, în care doctorița oncolog nu se încadrează. Am încercat să asigur linia de gardă cerând ajutorul tuturor spitalelor din zonă, inclusiv la Râmnicu Vâlcea, nu am găsit, și am aplicat legea. Trebuie să terminăm cu atitudinea aceasta de copil răsfățat.Este vorba despre o singură gardă lunară, care nu e gratis, în timpul săptămânii este în jur de 1000 de lei iar în weekend aproximativ 1800 de lei. Singurul medic care nu a făcut niciodată gardă pe Interne este doamna medic Oncolog, deși garda înseamnă să stai cu pecienții pe care îi ai internați în compartimentul pe care îl conduci”, a spus Andreea Gheordunescu.
Referitor la cele scrise în comunicat, cu orele de muncă ale doctoriței, ea a afirmat că ”este vorba despre o gardă lunară, dacă dumneaei ar dori totuși să facă mai multe și să ajute, garda nu se consideră în timpul programului de lucru. Un medic poate să facă și 10 gărzi pe lună, dar este foarte greu”.
Managerul speră că ”se va ajunge la sentimente mai bune” și că ”vom putea asigura asistența medicală pentru cei 70 de pacienți”.
Trebuie găsită o soluție
După conferința de presă, Asociația Bolnavilor de Cancer, vorbind în numele doctoriție oncolog, spune că cele afirmate de managerul Spitalului referitor la gardă nu sunt reale. ”Doctorița oncolog lucrează de 4 ani 52,5 /săptămâna deci peste 48 de ore / săptămâna cât prevede codul muncii sau excepția cu media pe 6 luni sa nu depășească 48/ ore săptămâna ! Din OM 870/2004 reiese clar ca este o corelație între gărzi si programul de lucru”, ne-a transmis Asociația.
Până la urmă, problema este simplă. Pe de-o parte, dacă medicul oncolog nu face gărzi, linia de gardă se desființează, cu repercusiuni majore asupra pacienților. Pe de alta, Asociația care îi apără interesele spune că orele de lucru ale doctoriței sunt mai multe decât prevede legea. Din tot acest hățiș legislativ pierd bolnavii, și cei oncologici dar și cei lăsați fără îngrijire medicală în lipsa gărzii. Rezolvarea ar fi angajarea încă unui medic oncolog, iar Andreea Gheordunescu ne-a arătat documentele prin care Comitetul Director al Spitalului a fost de acord cu asta, urmând ca în perioada următoare să fie făcute demersurile legale pentru scoaterea la concurs a postului. Sigur, de la anunțarea concursului până la angajarea unui medic poate să treacă multă vreme. Între timp, cei 70 de pacienți au nevoie de îngrijire, și cineva trebuie să le-o ofere, inclusiv medicul oncolog.
Rezultatul numirii politice a unui manager nepotrivit!