Cei care trec pe strada Râmnicu Vâlcea au nevoie de nervi de oţel, pentru că atât artera de circulaţie cât şi trotuarul, arată ca după război. În urmă cu câţiva ani, administraţia locală s-a lăsat înduplecată de cererile celor care locuiesc aici şi a decis extinderea reţelei de canalizare şi pe această stradă. Povestea acestei investiţii este una destul de lungă şi foarte complicată, iar rezultatul lasă mult de dorit. Oamenii s-au ales cu strada stricată şi nici nu s-au racordat la reţeaua de canalizare.
De la bun început au apărut primele probleme
Proiectul pentru finalizarea canalizării menajere a fost realizat de Asociaţia de Dezvoltare Economico-Socială împreună cu Primăria din Curtea de Argeş şi a fost aprobat în luna martie a anului 2004. Lucrarea a beneficiat de finanţare Phare, iar costul iniţial al lucrării a fost de aproximativ 400.000 de euro.
Primele probleme au apărut în momentul în care firma care a realizat proiectul s-a desfiinţat. Ulterior s-a descoperit că pânza freatică era la doar 1,5 metri, în timp ce în acte scria că e la 5 metri. De asemenea, solul trecut în proiect era nisip în timp ce la faţa locului a fost găsit cărbune. Toate aceste aspecte au dus la amânarea finalizării investiţiei iar recepţia a fost amânată de mai multe ori. Iniţial, comisia de recepţie, formată din consilieri locali şi din specialişti din primărie, a refuzat să recepţioneze lucrarea pe motiv că nu corespunde. Abia la a treia încercare s-a făcut recepţia, iar constructorul a lăsat o garanţie de peste un miliard de lei vechi.
Oamenii nu s-au înghesuit să se racordeze la canalizare
Rezultatul investiţiei nu a fost însă cel scontat, pentru că cei care locuiesc pe strada Râmnicu Vâlcea nu s-au îngrămădit să se racordeze la reţeaua de canalizare. Cei în vârstă au şi o explicaţie: lipsa banilor. „Noi am vrut canalizare, dar cine îşi imagina că o să coste atât de mult? De unde să dau atâta bănet, că am înţeles că trebuie să dăm 10 milioane. Din pensia mea de cinci milioane, abia pot să trăiesc. De unde să mai pun şi de-o parte?”, ne-a spus o bătrână de aici. Nici cei tineri nu s-au racordat la canalizare, pentru că au investit bani în realizarea unor fose septice. “Doar nu era să stăm după ei, să facă ei canalizarea. Am dat bani şi am săpat fosă. Ar fi chiar culmea ca acum, după ce am cheltuit bani pentru fosă, să dăm alţi bani pentru a ne racorda la canalizare”, ne explică un bărbat.
Au început lucrările
Şoferii care trec acum pe strada Râmnicu Vâlcea au parte numai de gropi, pentru că asfaltul turnat peste partea de carosabil unde s-au făcut săpăturile s-a lăsat şi aşa au apărut denivelările. Nici cei care trec pe trotuar nu sunt foarte mulţumiţi. „Acolo unde s-au făcut săpăturile, au apărut diferenţe de nivel şi de fiecare dată când plouă se formează bălţi chiar lângă trotuar. Oricât de încet ar merge maşinile, nu ai cum să nu fi stropit”, spune Cristina Marin, o tânără care stă în zonă. „Trebuie să facă ceva cu strada asta. Arată groaznic. Sunt numai gropi”, se plângea un alt bărbat care locuieşte pe strada Râmnicu Vâlcea. Cei de aici au făcut sesizări chiar şi pe site-ul www.domnuleprimar.ro şi au cerut să fie luate măsuri pentru repararea străzii. De asemenea, despre acest subiect s-a discutat de mai multe ori şi în cadrul şedinţelor de consiliu. S-a cerut ca repararea străzii să fie inclusă în programul de lucru al S.P.G.C.-ului, însă acest lucru nu a fost posibil, deoarece artera de circulaţie este în garanţie. În urma demersurilor făcute de reprezentanţii primă-riei, firma constructoare a început să refacă carosabilul. „Lucrarea este în garanţie până în luna august a acestui an. De săptămâna trecută, cei care au realizat lucrarea au început să refacă strada”, ne-a declarat Radu Marin, de la Biroul Investiţii din cadrul Primăriei.