Se lucrează pentru realizarea Necropolei Regale şi Episcopale


Anul trecut, în urma unei colaborări între Casa Regală şi Episcopia Argeşului şi Muscelului s-a decis realizarea unei Necropole Regale şi Episcopale, ce va adăposti regii României şi episcopii argeşeni. Necropola se va ridica lângă Mânăstirea Argeşului, iar spaţiul pe care va fi construită a reprezentat ani de-a rândul subiect de discuţie între administraţia locală şi Episcopie. Este vorba de o suprafaţă de 1890 m.p., aflată lângă Grupul Şcolar Agricol Constantin Dobrescu Argeş.

 La exterior, Necropola va semăna cu Biserica Domnească

Conform proiectului iniţial, Necropola Regală va avea în linii mari arhitectura Bisericii Domneşti, în cruce greacă înscrisă, cu plan semicircular la intrare. „Noutatea o va reprezenta tocmai acest plan semicircular, ce prevede 12 locuri de înmormântare pentru regii României şi episcopii Argeşului. Spaţiul liturgic va fi separat de cel al mormintelor, iar cei care vor dori să viziteze doar mormintele vor putea să facă acest lucru fără să deranjeze slujba religioasă”, explică reprezentanţii Episcopiei. Anul trecut, directorul Casei Regale, Ion Tucă, însoţit de Ioan Augustin, arhitectul care a întocmit proiectul necropolei au fost prezenţi la una din şedinţele legislativului municipal şi au prezentat aleşilor locali modul în care va arăta întreg ansamblul arhitectonic. Tot atunci s-a spus că necropola va purta hramul “Sf. Filofteia”. „Va fi o biserică impunătoare, cu abside frumoase şi cu o turlă centrală. Reprezintă un proiect important pentru noi”, a mai spus arhidiaconul Caliopie Ichim.

Au fost obţinute primele avize

Actele necesare construcţiei au fost deja depuse şi recent, reprezentanţii Episcopiei au ridicat intabularea de la Oficiul de Cadastru. „De asemenea, am obţinut de la primărie şi certificatul de urbanism. Acest lucru reprezintă abia începutul”, mai spune Calipie Ichim. Acum, un alt pas important îl reprezintă obţinerea avizelor de la Ministerului Culturii şi Cultelor şi de la Direcţia Monumentelor Istorice, pentru că biserica se va construi în vecinătatea Mânăstirii Argeşului. Va fi nevoie inclusiv de un aviz de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. „Necropola se va ridica pe un teren unde nu au mai fost construcţii până acum, aşa că un cuvânt de spus va avea şi Inspectoratul de Stat în Construcţii ”, explică reprezentanţii Episcopiei.
Întreaga investiţie va fi suportată de Episcopia Argeşului şi Muscelului, iar Casa Regală se ocupă de partea de proiectare şi cadastru. „Avem o colaborare permanentă cu reprezentaţii Casei Regale şi sunt convins că în curând vom începe lucrările”, mai spune Caliopie Ichim.
Cu siguranţă, în momentul în care va fi finalizat, acest proiect va aduce la Curtea de Argeş mii de turişti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email