Se întâmplă la Curtea de Argeş! Impozit majorat cu 4200 %

Un domn care are un teren la Curtea de Argeş dar locuieşte la Bucureşti a venit zilele trecute în municipiu să-şi viziteze proprietatea şi să-şi plătească impozitele locale. A fost la teren, a văzut că e tot acolo, şi apoi a mers la Primărie. A vrut să achite impozitul, dar a fost la un pas de atac de cord – dacă în 2015 a dat 5 lei pentru cei 784 de metri pătraţi de teren pe care îi are pe strada Râmnicu Vălcea, acum funcţionarii de la ghişeu i-au spus că are de plătit 214 lei. Domnul cu pricina a refuzat să achite şi a trimis la Primărie o misivă. „(…) La sfârşitul lui aprilie curent am dorit să achităm în avans ca de fiecare dată impozitul aferent acestui teren pe 2016, dar am renunţat când ne-a fost comunicat nivelul de impunere la care aţi ajuns când ni s-a pretins suma de …214 lei.

Am solicitat pe loc explicaţii raţionale de la Serviciul dvs. de Impozite şi Taxe, crezând că este vorba de o eroare de calcul şi cunoscând faptul că până în 2015 inclusiv achitasem un impozit de 5 lei anual, dar ni s-a comunicat de acolo că s-a ajuns la această sumă conform …Noului Cod Fiscal pe anul 2016 şi Hotărârii Consiliului Local nr. 100/2015. N-am constatat împreună decât că …înmulţirile făcute cu calculatorul erau corecte dar…

Având în vedere creşterea pe care este imposibil să nu o consideraţi ca şi noi de-a dreptul aberantă, adică de 42 de ori (?!) sau mai precis cu 4200% (?!) faţă de anul 2015, în ciuda Anexelor şi Tabelelor din Hotărârea dvs. de Consiliu Local susmenţioantă în care subliniaţi o creştere comparativă în 2016 cu …0%, vă rugăm să ne precizaţi exact baza legală şi motivarea acestei majorări inadmisibile, fiind de notorietate şi faptul că, în ciuda numeroaselor promisiuni din ultimii 8 ani, Primăria Curtea de Argeş nu a introdus absolut nicio utilitate suplimentară celor existente deja în Pct. Marina, cu atât mai puţin în ultimul an calendaristic”, scrie proprietarul terenului de 784 de metri pătraţi din cartierul Marina.

De vină e noul Cod Fiscal

De cealaltă parte, funcţionarii Biroului Impozite şi Taxe locale spun că nu au făcut altceva decât să aplice prevederile noului Cod Fiscal. „Începând cu acest an, ca urmare a aplicării prevederilor noului Cod Fiscal, impozitul pe intravilan este schimbat. Noul Cod Fiscal stabilește obligatoriu impozitarea terenului intravilan indiferent de categoria de folosință (curți- construcții sau agricol) pentru suprafața de până la 400 metri pătraţi, la categoria de folosință curți-construcții”, spune Gheorghe Dincă, şeful Biroului Taxe şi Impozite din Primăria Curtea de Argeş. În urma unui calcul făcut de funcţionarii de la acest Birou reiese că se plăteşte un impozit de aproximativ 0,75 de lei pentru un metru pătrat din cei 400 consideraţi curţi – construcţii. „Nu trebuie făcută nicio comparaţie cu ce s-a plătit în 2015, pentru că şi un impozit de 5 lei pentru 784 de metri pătraţi nu cred că era suma potrivită”, mai spune Dincă.

Cazul bucureşteanului nu e singular. Toţi cei care au terenuri intravilane plătesc mai mult acum, indiferent de categoria de folosinţă. Nu puţine au fost cazurile locuitorilor zonelor rurale care au venit să plătească dările şi au plecat acasă la fel. Un argeşean care locuieşte aproape de centru şi are 500 de metri pătraţi de teren are de plătit o sumă imensă drept impozit, mult mai mult decât plătea până acum.

Ce au decis consilierii locali

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local 100 din 2015, „în cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, precum şi terenul înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii în suprafaţă de până la 400 metri pătraţi, inclusiv, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu o suma corespunzătoare cuprinsă între 7.553 şi 1.763. În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, pentru suprafaţa care depăşeşte 400 metri pătraţi impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare (…), la care se aplica coeficientul de corecţie pentru rangul II , respectiv coeficientul 4,00”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email