Se face staţiunea Ghiţu Molivişu, dar cum ajungi la ea?!

Să zicem că de acum lucrările pentru amenajarea staţiunii Ghiţu Molivişu vor fi reluate în scurt timp, că pârtiile de schi şi căile de acces la ele vor fi gata anul viitor, să acceptăm ideea că staţiunea va deveni realitate până în 2015. Nu am văzut însă vreun proiect de asfaltare a Transfăgărăşanului pentru anul acesta sau vreo idee de acest gen pentru anul următor, iar şoseaua e distrusă pe alocuri. Dacă nu se fac reparaţii majore şi cu simţ de răspundere, bucăţi întregi din Transfăgărăşan se vor prăbuşi în lac, aşa cum s-a mai întâmplat de altfel anul trecut, chiar la intrarea spre Molivişu. Cei de la Drumurile Naţionale au semnalizat imensa gaură şi atât. Apoi au îngustat un sens de mers iar pe celălalt au încercat să-l împingă în stâncă, fără succes, de altfel. Mai sunt câteva locuri pe Transfăgărăşan în care asfaltul a dispărut în lac şi unde s-a procedat la fel – semnalizare, îngustare, luat puţin din stâncă, finalizare.
Ne place să credem că Transfăgărăşanul este cel mai şi cel mai, că şi băieţii de la Top Gear au spus asta, iată că şi Gerard Butler a vrut să-l vadă, etc. Poate că unele lucruri or fi adevărate, dar proporţia celor false e covârşitoare. O fi frumos pe Transfăgărăşan dar doar dacă ai o maşină de care să nu-ţi pese sau una care să suporte orice condiţii de drum. Peisajul este spectaculos, dar trebuie să te uiţi numai în sus, pe creste, nu pe asfalt.

Pe vremea când actorul Mircea Diaconu era senator de Argeş ne spunea la conferinţele de presă că are pentru mandatul său cel puţin un obiectiv important – repararea Transfăgărăşanului şi construirea unor copertine acolo unde se produc avalanşe astfel încât să poată fi circulat tot timpul anului. Mai că îl crezusem, eu şi colegii mei din presa locală, când perora pe această temă, pe distinsul actor. Nu a făcut nimic, pentru că nu era partidul lui la putere, iniţial, apoi nu a mai avut timp, pentru că a devenit brusc incompatibil.

Promisiuni de acest gen am primit şi de la fostul senator Mircea Andrei şi de la fostul viitor om de valoare în PDL, Ştefan Lăzăroiu, şi tot degeaba. S-au pus câteva roabe de asfalt pe anumite porţiuni, cât să-l înşele pe şoferul care a crezut că şoseaua a fost asfaltată şi a îndrăznit să meargă cu 40 de oră până la prima groapă în care a spart un cauciuc.

Vom avea o staţiune de cinci stele, cred asta. Când, rămâne de văzut. Dar dacă nimeni nu se gândeşte şi la accesul până la ea, totul va fi degeaba, pentru că nu sunt foarte mulţi cei care îşi permit un elicopter ca să ajungă la destinaţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email