Scăpaţi-ne de rablele abandonate pe trotuare!

Am asistat ieri la o discuţie extrem de aprinsă. Un şofer se certa cu un altul, primul atinsese maşina celui de-al doilea pentru că fix pe stradă era abandonată o maşină din cauza căreia nu s-a încadrat pe sensul său de mers ca să vireze. Celălalt şofer era supărat că autoturismul său căpătase o dungă neagră pe vopseaua albă şi ameninţa cu judecata şi cu bătaia. Până la urmă s-a ajuns la un consens – să dea în judecată Primăria amândoi pentru că rabla din cauza căreia s-au atins maşinile era pe domeniul public.

Multe maşini vechi, ruginite şi pe care nu le-au mai pornit proprietarii de ani de zile ocupă trotuarele, parcările şi uneori carosabilul, iar întâmplarea de ieri este nu este deloc o noutate. La Primărie sunt cel puţin două compartimente care se pot ocupa de această problemă a rablelor lăsate peste tot prin oraş, dar nu face nimeni nimic. În zonele centrale circulaţia este îngreunată de acestea, prin cartiere ocupă degeaba locuri de parcare sau tronează pe trotuare, pietonii fiind obligaţi să meargă pe stradă. Primăvara şi vara cresc bălării prin ele iar priveliştea este dezolantă.

Nu cerem celor de la Primărie decât să-şi facă treaba pentru care sunt plătiţi. Nu e important cine e proprietarul rablei, sau unde lucrează acesta, ci doar ca rabla să dispară de pe carosabil, de pe trotuar sau de unde mai e lăsată. Chiar în spatele Primăriei sunt câteva asemenea maşini, şi nimeni nu le deranjează. Există regulamente locale care trebuie puse în aplicare de cei care asta au în fişa postului, există cadru legal, aşadar, nimeni nu se poate plânge de asta. Estimez că sunt sute de autovehicule abandonate prin Curtea de Argeş, nu numai autoturisme, am văzut chiar pe la Ivancea, parcă, un tractor, şi tot în zonă un soi de autobuz lăsat chipurile spre vânzare, dar fără cauciucuri şi cu un geam spart. De ce nu se mişcă nimic, de ce nu-şi fac treaba unii, e greu de înţeles. Sunt convinsă că primesc foarte des reclamaţii, scrise sau verbale, referitor la această chestiune, dar nimic nu-i mişcă. Dacă proprietarii rablelor nu înţeleg să le ia de bunăvoie de pe domeniul public, atunci trebuie constrânşi. Nu militez eu aici pentru aplicarea de amenzi, deşi, până la urmă asta ar putea fi ultima soluţie, dar e cert că ceva trebuie făcut. Poate început cu o atenţionate, o înştiinţare, o avertizare, ceva, apoi, dacă nu se conformează respectivul, cu o amendă.

E clar că avem şi noi locuitorii municipiului o problemă cu spiritul civic, şi mă refer aici şi la gunoaiele aruncate pe unde nici nu te gândeşti, numai la ghenă, nu, dar nici autorităţile nu se preocupă. Da, ne lipseşte poliţia locală care ar trebui să urmărească astfel de fapte, da, nu avem personal suficient la Primărie, sunt de acord, dar măcar cei care sunt acolo să-şi facă treaba. Nu vorbesc la modul general, căci nu toţi funcţionarii sunt în această situaţie, dar cei care au responsabilităţi în curăţarea oraşului de rable trebuie să-şi facă treaba, căci nu prea şi-o fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email