Şcoala “Mircea cel Bătrân”, gazda perfectă a unui proiect în care sunt implicaţi profesori din 8 ţări

ȘCOALA GIMNAZIALĂ “MIRCEA CEL BĂTRÂN” – CURTEA DE ARGEȘ a găzduit a doua reuniune transnațională, în perioada 31 martie – 4  aprilie 2017, cu participarea a 31 de cadre didactice de la unități școlare din: GRECIA, BULGARIA, TURCIA, POLONIA, LITUANIA, ITALIA, SPANIA, POTUGALIA și cadre didactice de la unitatea școlară gazdă în cadrul proiectului “ MULTICULTURAL COMMUNICATION:  BREAKING STEREOTYPES” – Project number: 2016 – 1 – ELO1 – KA219 – 023473 – 6, ERASMUS PROGRAMME FUNDING.

Proiectul are perioada de implementare de la 01.09.2016, până la 31.08.2018, cu o valoare totală de 19800 EURO şi este finanţat din fonduri UE prin Programul Erasmus+.

Echipa din România având în prim plan pe prof. Alina BAIAȘU,  coordonatorul proiectului, pe prof. Gheorghe MOLEA, directorul școlii, pe prof. Aurelia CÎRSTEA, director adjunct și pe prof. Adriana NIȚĂ și  prof. Nicolae NIȚĂ, responsabili cu comunicarea și diseminarea activităților, a propus și derulat un program dens de activități care au urmărit, pas cu pas, obiectivele proiectului. În acest demers au avut alături colegii, elevii și părinții și au fost sprijiniți de primarul Constantin PANȚURESCU și viceprimarul Gabriel JUBLEANU și de importanți parteneri locali, precum: Primăria și Consiliul local Curtea de Argeș, Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Dr. Oetker, Fabrica lui Moș Crăciun – ARGCOMS SCM,  Sucursala Hidrocentrale – Hidroelectrica, Asociația Comitetului de Părinți de la Școala “Mircea cel Bătrîn”,   Centrul de Cultură și Arte “George Topîrceanu”, Biblioteca Municipală, Muzeul Municipal, Fundația HAND-ROM, Grădinița cu program prelungit “Academia Piticilor”,  Seminarul Teologic Ortodox „Neagoe Vodă Basarab”, Liceul Tehnologic Forestier, Primăria Valea Danului, Cercul de Sculptură Valea Danului, Hotelurile Posada și Piscul Negru, Restaurantul Curtea Veche, Cofetăria Alexandrei, Depozitele de materiale de construcții CASA TA și PRACTIK.   

A doua reuniune transnațională a debutat vineri, 31.03.2017 la Sala Mare a Primăriei, într-o atmosferă de sărbatoare, nuanțată de  momente importante precum primirea oaspeților cu pâine și sare, arborarea steagurilor si intonarea imnurilor de stat ale țărilor participante, discursurile conducerilor institutiilor implicate. Sala s-a dovedit neîncăpătoare, cei prezenți răsplătind cu aplauze momentele de mare talent și măiestrie artistică prezentate de elevii Școlii Gimnaziale “Mircea cel Bătrân” și Ansamblul „HORA” condus de maestrul coregraf Stelian ILIE. La final oaspeții au socializat cu invitații prezenți la eveniment și au primit cadouri si suveniruri din partea autorităților locale.

După debut, delegațiile au vizitat ȘCOALA GIMNAZIALĂ  “MIRCEA CEL BĂTRÂN”, au asistat la activități didactice, au realizat un schimb util de experiență, au dezbătut modalități de predare, diferențe și asemănări dintre procesele de învățământ, au interacționat cu elevii, au făcut fotografii. De mare interes au fost: Concursul de încondeiat ouă, Expoziția Ouă de Paște – Quilling, Expoziția de costume populare și tradiționale.

 A urmat un prânz tradițional la Restaurantul Curtea Veche, plantarea copacului Erasmus și  seara jocurilor sportive, unde un fost elev al școlii, Victor George MARINESCU împreună cu câțiva actuali elevi au promovat KENDAMA și au prezentat momente de virtuozitate, îndemânare și talent care au încântat publicul. Profesori, elevi și părinți au participat, apoi, la diverse jocuri și concursuri sportive. Seara s-a încheiat cu un dans prezentat de FLOPPY, argeșeanul finalist la “ROMÂNII AU TALENT”.

Sâmbătă cei 31 de participanți au mers in vizită la Centrala Electrică Subterană de la Căpățâneni, au urcat la Cetatea lui Vlad Țepeș, au admirat si fotografiat Barajul Vidraru și Transfăgărășanul și au savurat un prânz tradițional la Hotel Piscul Negru. Seara, oaspeții au fost invitați alături de profesorii români de la Școala “Mircea cel Bătrân”, de reprezentanți ai administrației locale, ai părinților și comunității la cina festivă tradițională, la degustarea preparatelor tradiționale din țările partenere. Atmosfera de bună dispoziție a fost întregită de Ansamblul de dansuri populare Posada, de Grupul de dansuri moderne HobbyDance și Clubul Dance Amore Mio și o formație de muzică ușoară și populară care a antrenat la dans și voie bună pe toți participanții. 

Duminică au fost vizitate Castelul Bran si Castelul Peleș, iar la întoarcere vestea morții maestrului Ilie Stelian a întristat întreg grupul Erasmus.  

Luni, programul a cuprins o  vizită la Fabrica lui Moș Crăciun – ARGCOMS SCM, la secțiile de ceramică și globulețe. Domnul Director Sandu NICHITA a oferit vizitatorilor globulețe personalizate și a discutat cu aceștia. Au urmat vizite la trei unități școlare. Prima la Grădinița cu program prelungit “Academia Piticilor” unde micuții instruiți cu drag și profesionalism de doamnele educatoare coordonate de doamna directoare Manuela VISALOM DONESCU, au derulat mai multe activități. Un moment aparte a fost dansul “Ciuleandra”. A urmat activitatea de la Seminarul Teologic Ortodox „Neagoe Vodă Basarab” unde elevi și profesori de la ambele specializări au amenajat o expoziție de icoane pictate pe lemn și au prezentat un spectacol artistic de mare ținută,corul acompaniat instrumental chiar de prof. Valentin RETEVOI, directorul instituției, încântând oaspeții. În continuare, prof Gheorghe DICU și prof. Andrei GRIGORESCU au fost ghizi pentru vizitarea Muzeului Lemnului, cotat ca cel mai vechi din țară și găzduit    de Liceul Tehnologic Forestier. La toate cele trei unități școlare s-a reușit să se realizeze un interesant schimb de experiență între participanți, importante fiind discuțiile detaliate asupra modului de depășire a prejudecăților și a stereotipiei în raport cu particularitățile de vârstă ale elevilor.  

Un punct aparte a fost vizitarea Mănăstirii Curtea de Argeș, a Palatului Episcopal și a Sălii Manole. Cei prezenți au fost impresionați de tot ce au văzut, au semnat în cartea de onoare și au primit din partea ÎPS CALINIC cartea ”Învăţăturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie”, tradusă în limba engleză.   

 S-a mers apoi la Valea Danului unde vizitatorii au fost intampinati de primarul localitatii, d-l Vasile PREDA, de mesterul popular si sculptorul Dan GHERASIMESCU si de elevii de la cercul de sculptura sprijinit de omul de afaceri Octavian TĂNASE. Talentul copiilor, frumusetea obiectelor sculptate au determinat pe coordonatorul proiectului să rețină ideea lansată de a se coopta cercul de sculptură în proiectele și parteneriatele viitoare. Ziua s-a încheiat cu un omagiu adus maestrului Ilie Stelian de o delegație a școlii care a depus o coroana de flori și au fost aprinse lumânări pentru prietenul și colaboratorul care urma să pregătească un ansamblu cu elevi ai școlii.

Ultima zi de activități, marți, a început cu o vizită la Fundația Hand-Rom. Președintele fundației, d-l. Costel NICOLAE și directorul Nicolae DIACONU au prezentat activitatea cu copiii cu cerințe educaționale speciale, rezultatele și problemele cotidiene. Toti au apreciat implicarea personalului și a elevilor de aici și mai ales ambiția, îndemânarea și rezultatele muncii acestora. La Sucursala Hidrocentrale – Hidroelectrica, d-l. director Gheorghe DURICAN a salutat pe distinșii oaspeți care au fost invitați în sala special amenajată pentru astfel de evenimente unde   s-a derulat o Conferință Educațională susținută de conferențiar  univ. dr. Adrian SĂMĂRESCU, de la Universitatea din Pitești,  Prorector pentru Relația cu studenții, absolvenții și mediul socio-economic. Temele abordate: “Metode de Predare și Instrumente pentru Educația Multiculturala” – “Cum Îmi Ajut Elevii Să Abordeze Diversitatea?” au captat interesul auditoriului. Întâlnirea caracterizată ca fiind una de înaltă ținută s-a  finalizat cu o festivitate de înmânare a certificatelor care atestă competențele dobândite in cadrul acestei reuniuni.   

Miercuri oaspeții s-au reîntors în țările lor. Pentru că rețelele de socializare sunt un mod de cuantificare și evaluare a impresiilor cu care au plecat, postările, like-urile, comentariile arată că totul a fost bine organizat, că ospitalitatea și calitatea activităților derulate au fost peste așteptările participanților și că vor face ca mulți dintre ei să revină.

 

Prof. Alina BAIAȘU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email