Schelete umane şi obiecte de ceramică lângă ruinele Sân Nicoară

Săpăturile arheologice de la ruinele Sân Nicoară au scos la iveală o serie de dovezi despre viaţa strămoşilor noştri. Mai precis, au fost descoperite diferite obiecte de ceramică, un pinten de la o armură a soldaţilor, nişte bănuţi şi chiar două schelete umane. “Acesta a fost rezultatul primei etape. Obiectele au fost găsite în interiorul bisericii, iar cele două schelete, la exterior. În curând, vom demara şi cea de-a doua fază a săpăturilor arheologice şi de această dată ne vom axa doar pe partea din interior”, spune arhidicaonul Caliopie Ichim de la Episcopia Argeşului şi Muscelului.

Obiectele descoperite vor fi expuse în Muzeul Episcopiei

 Toate obiectele găsite vor fi trimise la Bucureşti, unde vor fi datate şi evaluate în funcţie de caracteristicile fiecăruia, iar la final, tot ce s-a găsit în zona Ruinelor de la Sân Nicoară va fi expus în Muzeul Episcopiei. Din primele cercetări, se pare că bănuţii datează din 1920, iar pintenul şi obiectele din ceramică din secolul XIV. „De asemenea, săpăturile au infirmat existenţa acelui tunel dintre Biserica Domnească şi Ruinele Sân Nicoară”, mai spun reprezentanţii Episcopiei
În funcţie de rezultatul săpăturilor, se va decide cum va fi refăcută biserica
În momentul în care săpăturile arheologice vor fi gata, se va decide şi modul în care va fi refăcută biserica Sân Nicoară. “În cazul în care structura de rezistenţă ne permite, vom începe refacerea bisericii pe vechea structură. Dacă vor fi descoperite probleme, vom face o nouă structură. Nu avem încă o imagine foarte clară despre cum va arăta biserica, pentru că vom adapta proiectul pe care îl avem acum, în funcţie de cele descoperite în urma săpăturilor”, explică arhidiaconul Caliopie Ichim. Nimeni nu ştie încă momentul în care vor începe lucrările de restaurare şi nici măcar cât timp va dura refacerea. La final, însă, biserica de la Sân Nicoară va atrage mii de turişti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email