Încă din vara anului trecut, la Cicăneşti mocneşte un scandal care acum pare să fi ajuns la apogeu. Protagonişti sunt preoţii din comună, enoriaşii, Consiliul Parohial şi epitropul. Unul dintre preoţi e acuzat că „dezbină enoriaşii”, că „refuză” colaborarea cu celălalt preot, că şi-a angajat soţia pe post de paracliser, că nu a prezentat situaţia financiară noului Consiliu Eparhial, etc. Asta se întâmpla anul trecut, iar lucrurile nu au fost nici până acum rezolvate. Enoriaşii au trimis adrese peste adrese Arhiepiscopiei şi Patriarhiei, iar această din urmă instituţie a trimis înapoi la Arhiepiscopie plângerile enoriaşilor spre soluţionare. Nu s-a soluţionat nimic, iar conflictul e acum mai mare. Să recapitulăm faptele.
Ce zic epitropul şi sătenii
În iunie 2010, noul Consiliu Parohial al Parohiei Cicăneşti – Bărăşti, a trimis Protopopului o adresă prin care cerea ajutorul pentru rezolvarea mai multor probleme. „Noul Consiliu Parohial a solicitat în mai multe rânduri vechiului Consiliu să prezinte situaţia financiară la zi. Nici până la data actuală nu s-a prezentat această situaţie”, se arată în adresa nr. 346, din 26 iunie, lăsată la Arhiepiscopie pentru părintele protopop. „Pe data de 16.05. 2010 preotul Chirca Aurel a plecat de la Biserica Mare din centrul comunei mutându-se la Capela Cimitir din motive necunoscute unde săvârşeşte serviciul religios în prezent. Din acest motiv s-a creat o dezbinare între enoriaşii celor două sectoare. Strămoşii noştri au zidit şi amenajat ambele biserici împreună, fără conflicte şi orgolii, iar noi acum să fim puşi în situaţii neplăcute din caza unor persoane?!”, scrie în adresa trimisă Arhiepiscopiei.
Întrucât nu s-a primit nici un răspuns, epitropul Petrişor Marinescu, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului Parohial, au revenit cu o hârtie adresată Înalt Prea Sfinţitului Calinic, pe 19 iulie, adresa având numărul de înregistrare 2033. În afara celor scrise în prima adresă, acum enoriaşii cer sprijinul ÎPS Calinic şi pentru alte lucruri.
„Care este situaţia locurilor de veci?”
„În prima şedinţă de Consiliu am cerut următoarele situaţii – situaţia şi amplasarea locurilor de veci, situaţia cu centrala termică, situaţia cu acoperişurile celor două biserici, situaţia cu hramul bisericii, la acestea a primit răspuns parţial. În podul praznicarului se găseau scândură şi căpriori care au dispărut, de asemenea lemne din pădurea bisericii. La hramul capelei cimitir Sf. Apostoli Petru şi Pavel din data de 29.06.2010, preotul Chirca Aurel a refuzat colaborarea şi organizarea în comun, aşa cum se obişnuia dintotdeauna, iar preotul Mateescu Marian nu a fost invitat nici la hram nici la maslu. În urmă cu câţiva ani preotul Mateescu Marian a fost oprit să intre în biserica din centru pentru oficierea serviciului religios (…)”, îi scriu sătenii din Cicăneşti arhiepiscopului. Mai mult, ei întreabă despre „situaţia contului bancar al parohiei – cine este împuternicit să efectueze operaţiuni bancare”, pentru că „în urmă cu câţiva ani domnul Mânzatu Gheorghe urmărea operaţiunile bancare privitoare la parohia noastră prin ridicarea periodică a extraselor de cont de la banca, dar după un timp i-a fost interzis acest lucru”. Membrii Consiliului Parohial mai spun că „sunt enoriaşi care au plătit locuri de veci şi nu au garanţia că acestea există”.
Ce zice Arhiepiscopia
„Vom avea un răspuns pentru acuzaţiile aduse preotului Aurel Chirca pe partea economică după ce corpul de control financiar al Arhiepiscopiei va verifica actele la parohie”, ne-a spus atunci preotul Dan Obrocea, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei. Despre celelalte probleme semnalate de credincioşii din Cicăneşti, părintele consilier a găsit explicaţii. „La Cicăneşti sunt trei parohii, iar preoţii Chirca şi Mateescu au fost arondaţi la biserica din centru şi la paraclis. Părintele Chirca a cerut să slujească la paraclis pentru că este aproape de casă. S-a aprobat să restaureze paraclisul şi să slujească acolo. S-a dorit ca biserica aceea să nu rămână închisă duminica şi de sărbători”, spune părintele consilier Obrocea, care crede că „partea bună e că s-a deschis o biserică”.
„Epitropul şi Consiliul Parohial se ocupă de gestionarea averii parohiei şi a cimitirului”
Credincioşii mai au, însă, şi alte probleme cu preotul Chirca. Noul epitrop, Petrişor Marinescu, acuză că preotul nu taie chitanţe pentru banii pe care îi ia de la enoriaşi, că a avut soţia angajată pe postul de paracliser într-o vreme în care clopotul bisericii era amplasat într-un loc în care femeile nu aveau voie să intre, că fiul său îl însoţeşte la oficierea serviciului religios deşi nu este decât un copil. „Într-adevăr, soţia preotului Chirca a fost angajată paracliser în perioada 1995 – 2005, dar nu e nimic ciudat în asta”, e de părere consilierul administrativ, iar faptul că fiul preotului îşi însoţeşte tatăl, de asemenea. „În vremurile astea, când nu se pot face angajări, ia şi el pe cine poate să-l ajute”, spunea preotul Obrocea.
Cu un lucru e ferm – „Conform statutului Bisericii Ortodoxe Române, epitropul şi Consiliul Parohial se ocupă de gestionarea averii parohiei şi a cimitirului Cicăneşti”, deci dacă preotul Chirca a dat locuri de veci de unul singur, aşa cum este acuzat, a făcut-o pe răspunderea sa. Un control de la Arhiepiscopie urma să facă lumină în finanţele parohiei,numai că rezultatele controlului încă nu se ştiu.
Rezultatele controlului
La controlul anunţat a ieşit jale mare. Se spune că problema care a declanşat toată această tevatură este cât de poate de simplă şi se reduce la bani. Preotul Mateescu a cerut reîmpărţirea familiilor din parohie, pentru că preotul Chirca avea mai multe. Acesta din urmă a făcut un adevărat lobby printre enoriaşi, să nu treacă la celălalt preot. Ca să-i convingă pe săteni, Aurel Chirca ar fi dus oamenii la biserica de la cimitir, la care s-a mutat el, cu microbuzul propriu, doar, doar îi convinge că el este mai bun, sau mai cu har. Enoriaşii s-au împărţit în două tabere, pro şi contra părintelui Chirca, astfel încât numai de sfânta slujbă nu mai aveau chef duminica. Controlul financiar contabil trebuia să lămurească toate acuzaţiile pe care Consiliul Parohial le aduce unui slujitor al Bisericii, şi să împartă, odată pentru totdeauna, judicios şi corect familiile din Cicăneşti – Bărăşti între cei doi preoţi. Sumele pe care aceştia le obţin din liturghii şi din celelalte servicii pe care le oferă enoriaşilor nu sunt mari, se spune, aşa că acest conflict ar trebui tranşat rapid. Asta dacă nu sunt şi alte interese la mijloc.
L-am sunat pe părintele Aurel Chirca, pentru a afla şi poziţia domniei sale vizavi de acest conflict, dar nu a răspuns la telefon toată ziua de ieri
Deşi a trecut mai mult de un an de zile de atunci, rezultatele controlului sunt necunoscute enoriaşilor, iar lucrurile s-au precipitat. În ce fel aflaţi din ziarul nostru de mâine.