Scandalul transportului interurban ia amploare

Desfiinţarea staţiilor transportului interurban de călători a provocat un adevărat scandal. Aşa cum aţi afalt dintr-un număr anterior al ziarului INTERES ARGEŞEAN, mai mulţi argeşeni care fac naveta la Curtea de Argeş s-au plâns autorităţilor că microbuzele care aduc pasageri din comunele învecinate nu mai pot să oprească decât la autogară şi la parcul Fântâna lui Manole. Astfel, oamenii susţin că sunt nevoiţi să parcurgă pe jos distanţe lungi până la serviciu sau, în cazul elevilor, până la unităţile de învăţământ din municipiu.

Pentru a rezolva această problemă, zilele trecute, în sala de şedinţe a Primăriei Curtea de Argeş a avut loc o întâlnire la care au participat Dorin Mărăşoiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, cei ai Poliţiei Curtea de Argeş, dar şi reprezentanţii transportatorilor.

Sute de argeşeni au cerut reînfiinţarea staţiilor

Sute de argeşeni au semnat petiţii pe care le-au trimis Consiliului Judeţean Argeş, cerând reînfiinţarea staţiilor de transport în comun aflate pe raza municipiului Curtea de Argeş, staţii care erau folosite de călătorii care mergeau în localităţile învecinate. În urma acestor sesizări, la Primăria Curtea de Argeş s-a desfăşurat o întâlnire la care au participat atât reprezentanţii CJ Argeş, cât şi cei ai administraţiei publice locale şi ai transportatorilor. „Trebuie să găsim o soluţie pentru rezolva această problemă. Staţiile celor care fac transport intreurban trebuie să fie în anumite locaţii, pentru a nu perturba transportul local de persoane. Vreau să atrag atenţia că trebuie să respectăm cu toţii legea şi să facem transport local”, a declarat priamrul Nicolae Diaconu.

De 15 ani suntem pirataţi”

Apoi, Constantin Călin, preşedintele Asociaţiei Translocal, cea care a câştigat licitaţia pentru transportul local, a vorbit despre modul în care s-a desfăşurat transportul local de persoane pe raza municipiului Curtea de Argeş în ultimii 15 ani de zile. „În rimul rând vreau să vă spun că oficial suntem câştigătorii licitaţiei serviciului de transport public de persoane în Curtea de Argeş. Situaţia stă în felul următor. De 15 ani de zile staţiile transportului loca de persoane se suprapun cu cele al transportatorilor interurbani. Am fost pirataţi în tot acest timp. Şoferii noştri stăteau în staţii şi vedeau cum călătorii se urcă în celelalte maşini. Era frustrant, erau momente penibile”, a declarat Constantin Călin.

Reprezentanţii CJ Argeş au declarat că, în sesizările primite, cetăţenii reclamă faptul că trebuie să plătească un alt bilet pentru a ajunge la destinaţie, dar şi că staţiile transportatorilor interurbani de persoane se află la cel puţin un kilometru distanţă de cele ale transportatorilor locali. „Nu este adevărat. Staţiile se suprapun. Nu sunt costuri suplimentare, pentru că în punctele cheie din municipiu sunt staţii, adică în zona Ivancea pe sensul de mers către Albeşti, la Parcul Fântâna lui Manole şi la autogară”, a răspuns prompt Constantin Călin.

Comisarul şef Cristian Puicănescu: „Transportatori interurbani trebuie să oprească la autogară”

La întâlnire a fost prezent şi un reprezentant al unui dintre transportatorii interurbani de persoane. Acesta a cerut înfiinţarea unei staţii la Ivancea, dar pe sensul de mers către Curtea de Argeş. „Daţi-ne o staţie la Ivancea. Avem nevoie de aşa ceva, pentru că astfel călătorii trenuie să plătească un bilet în plus”, a spus reprezentantul societăţii Autotehnic. „Deja aveţi două staţii, dacă ar mai fi una aveţi deja 75% din traseul transportatorilor locali. Nu ştiu dacă e normal”, au spus reprezentanţii CJ Argeş. În discuţie a intervenit şi Cristian Puicănescu, şeful Biroului Circulaţie din cadrul Poliţiei Curtea de Argeş, cel care a dat un răspuns scurt, dar cât se poate de clar. „În mod normal transportatorii interurbani trebuie să oprească la autogară. Fiecare transportator să îşi respecte licenţa”, a declarat Cristian Puicănescu.

În sală a fost prezentă şi Tatiana Grădinaru, în vrâstă de 61 din ani, din Albeşti, cea care a depus o petiţie semnată de 184 de persoane la Primăria Curtea de Argeş, prin care a cerut reînfiinţarea staţiilor. „Nu este corect ceea ce se întâmplă. Domnul Păunescu mi-a spus că cei care au câştigat licitaţia au cerut desfiinţarea staţiilor. Practic, mă obligaţi pe mine, ca şi călător, să mă urc în maşinile transporatorilor locali. Nu o să ne oprim aici”, a strigat femeia, după care a părăsit sala de şedinţe.

 

Discuţiile au continuat timp de aproape o oră şi jumătate, iar la final una din deciziile luate de cei prezenţi a fost înfiinţarea unei staţii pentru transportatorii interurbani în parcarea de la Kaufland, acolo unde cetăţenii din comunele din nordul judeţului vin la cumpărături. Dacă această decizie va fi aprobată de Consiliul Local, rămâne de văzut. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email